Historija proizvodnje papira
Historija proizvodnje papira

Historija proizvodnje papira

Riječ papir izvedena je iz imena za močvarnu biljku sličnu trski – papyrus, koja raste u obilju duž rijeke Nil u Egiptu. Međutim, pravi papir se pravi od zgnječenih celuloznih vlakana poput onih koje nalazimo u drvetu, pamuku ili lanu.

Prvo je bio papyrus

Papyrus se pravi od narezanih dijelova stabljike biljke papirusa, presovanih a potom osušenih, nakon čega se može koristiti za pisanje ili crtanje. Papyrus se prvi put pojavio u Egiptu oko 2400 p.n.e.

Zatim se pojavio papir

Dvoranin po imenu Ts'ai-Lun, iz Lei-Yang u Kini, je prvi zabilježeni izumitelj papira, oko 105. godine. Ts'ai-Lun je tad predstavio rad i proces proizvodnje papira kineskom caru, što je zabilježeno u dvorskim arhivima. Možda je proizvodnja papira u Kini postojala i prije navedenog datuma, ali izumitelj Ts'ai-Lun je bio taj koji je učinio mnogo na širenju tehnologije proizvodnje papira u Kini.

Kineska proizvodnja papira

Drevni Kinezi su prvi papir pravili na sljedeći način:

  • Biljna vlakna poput onih od konoplje su natapana i usitnjavana tucanjem u kašastu masu;
  • Kašasta masa se izlijevala kroz krpeno sito koje je bilo pričvršćeno za okvir koji je ujedno služio kao platforma za sušenje dobijenog papira.

Novinski papir

Charles Fenerty od Halifax-a napravio je prvi papir iz drvene srži (novinski papir) godine 1838. Charles Fenerty je pomagao u lokalnom mlinu za papir u obezbjeđivanju dovoljnih zaliha krpa za proizvodnju papira, kad je ostvario uspjeh u izradi papira iz drvene srži. (Naime, oko 750. godine Arapi su počeli proizvodnju papira iz krpa koje su mljeli u kamenim mlinovima i tako dobijali potrebna vlakanca.) On je zaboravio da patentira svoj izum te su drugi patentirali proces proizvodnje papira na bazi drvenih vlakana.

Proizvodnja valovitog papira – Karton

Englezi, Healey i Alen, godine 1856., patentirali su prvi valoviti ili nabrani papir. Papir je korišten za izradu visokih muških šešira.

Amerikanac Robert Gair nedugo zatim, godine 1870., izumio je nabranu kartonsku kutiju. To su zapravo bili prethodno isječeni ravni dijelovi proizvedeni na veliko koji bi se zatim  presavijali u kutije.

20. decembra 1871., Albert Jones iz New York-a, patentirao je snažniji valoviti (nabrani) papir (karton) kao materijal koji je olakšavao dostavu boca i staklenih lampi.

Godine 1874., G. Smyth izgradio je prvu mašinu za izradu jednostranog valovitog kartona. Iste godine Oliver Long je usavršio Jonesov patent.

Papirnate vrećice

Upotreba papirnatih vrećica u trgovini prvi put je zabilježena u 1630. godini.

Margaret Knight (1838-1914) je izumila novi dio za mašinu koji je pravio kvadratna dna kesa dok je radila kao uposlenica u tvornici za proizvodnju papirnih vrećica. Papirnate vrećice su dotada više nalikovale na koverte. Stoga se M. Knight  može smatrati majkom vrećica za kupovinu. Godine 1870. osnovala je Eastern Paper Bag Company (kompaniju za proizvodnju papirnih vrećica).

20. februara 1872., Luther Crowell također patentira mašinu za proizvodnju papirnih vrećica.

Papirnati tanjiri

Upotreba papirnatih proizvoda za posluživanje hrane započela je početkom 20. vijeka. Papirni tanjir, prvi proizvod te vrste, izumljen je 1904. godine.

Dixie šoljice

Izumitelj Hugh Moore je u vlasništvu imao tvornicu šoljica od papira koja se nalazila pored Dixie Doll Company (tvornice lutki). Riječ Dixie je bila otisnuta na ulaznim vratima tvornice lutki. Moore je, stoga, tu riječ viđao svakodnevno što ga je podsjetilo na “dixies,” novčanicu od deset dolara iz banke u New Orleansu  koja je imala francusku riječ Dix otisnutu na naličju. Ranih 1800-ih godina ta banka je uživala veliki ugled. Stoga je Moore odlučio da je “dixies” sjajno ime za njegov proizvod. Nakon što je dobio dozvolu od svog susjeda da koristi ime, on je preimenovao svoje papirnate šoljice u “Dixie šoljice”. Treba napomenuti da su Moore-ove papirnate šoljice prvi put izumljene 1908. godine.

 

Izvor:  http://inventors.about.com/od/pstartinventions/a/papermaking.htm

Prevod: A. Kadrija