Iskoristimo ukazanu priliku
Iskoristimo ukazanu priliku

Iskoristimo ukazanu priliku

Autor: hfz. Sulejman Bugari

Svako je u osnovi dobar jer se rađa s tom dobrotom i ljepotom koja povlači sve oko sebe. Onaj ko je dobar on želi dobro i drugom, bori se za dobro, nesebično daje i u temelju isključuje nanošenje zla. Jezičari definiraju dobrotu ovako: Spremnost za pružanje pomoći drugome, skup osobina koje isključuju nanošenje zla.

Cilj te dobrote i tog dobra nije imati je u posjed i sebičan njome biti, nego sve to žrtvovati za drugoga, za zajednicu.

Poslanik, s.a.v.s., sa svojim ashabima je neprikosnoven primjer žrtvovanja dobrote, onoga što se najviše voli za dobar život svoje zajednice.

Gospodar opisuje tu nesebičnu zlatnu zajednicu riječima: …oni drugima žele više nego sebi makar to njima potrebno bilo, oni koji požudu uskrate upravo takvi će uspjeti. (Hašr, 9)

Učitelj svijeta je uživao drugom olakšati, pomoći, razgaliti ga i udovoljiti mu, jer je znao šta to znači rekavši: Ko bude na usluzi svome bratu, Allah će njega opsluživati.

Istinski građanin jedne zajednice je onaj ko drugom i zajednici želi više nego sebi, a za vjernike dodatno da ne izostaju od slijeđenja i praćenja Poslanika, s.a.v.s. i da im vlastiti život ne bude miliji od njega.

Ima onih koji pomažu, dijele, čak ima i humanitarnih akcija i organizacija, ali je to samo višak koji se dijeli, a ne ono što stvarno volimo i što je nama potrebno.

Zato Gospodar veli: Nikada nećete dostići istinsku dobrotu (zdrav odnos) sve dok ne budete dijelili ono što volite…

Činjenice nam pokazuju da postoje interesne, sebične, povratne, misteriozne, našminkane, komišijske, protokolarne i reklamne dobrote.

Ibnul Kajjim el-Dževzije kaže da postoji deset vrsta istinske dobrote i darežljivosti:
– darežljivost svojim životom, bićem,
– darežljivost vlašću, pozicijom,
– darežljivost rahatlukom i slobodnim vremenom,
– darežljivost naukom i naučnim istraživanjima,
– darežljivost izdržljivošću, podnošenjem poteza nezrelih,
– darežljivost obazrivošću, mobilnošću,
– darežljivost lijepim odnosom, otvorenošću, nasmijanim licem,
– darežljivost neobraćanjem pažnje na ono što drugi imaju,
– darežljivost ugledom, rejtingom,
– darežljivost svojom čašću.

Osobina kao što su nesebičnost, briga i žrtva za drugog za blagostanje ljudi je sve manje, ne samo kod nas, nego i u svijetu. Čak se ismijavaju onima koji to propagiraju i, nažalost, danas mnogi visokoškolovani, pozicionirani u zajednici, obično u raspravama svojima kažu: Mani te altruističke stavove.

A altruizam znači: nesebičnost, ljubav prema drugome i spremnost na žrtvovanje svojih interesa za druge.

Pa zar nam ovo nije prijeko potrebno?

Evo prilike svima nama da se okitimo istinskom dobrotom, jer je pred nama najveći sajam Allahove dobrote prema svim robovima koja se spušta u mjesecu ramazanu, najdražem gostu kojeg trebamo dočekati s radošću, ljubavlju i istinskom željom za duhovnim preporodom pojedinca i zajednice.

Pred nama je mjesec šabanu, Poslanikov mjesec. U njemu je Poslanik, s.a.v.s., najviše volio postiti iz poštovanja prema nastupajućem mjesecu ramazanu.

Hz. Aiša, r.a., kaže Poslaniku: Božiji Poslaniče, tebi je najdraže postiti u mjesecu šabanu!

Poslanik joj veli: Doista, u ovom mjesecu upisuje se koja će duša preseliti u ovoj godini, a ja volim da mi čas smrti bude dok postim. (Ebu Ja'la)

Najljepše je postiti uoči petka i uoči ponedjeljka – na to je podstrekivao Poslanik, s.a.v.s., svoje ashabe.

– Zašto to Božiji Poslaniče? upita Aiša.

– Zato što u ta dva dana Gospodar oprašta grijehe svakom vjerniku, osim dvojici koja su u zavadi. (Ibni Madždže)

U ovom mjesecu se preporučuje da jedni drugima halalimo hakove, dugove, kako bismo mogli sa lahkoćom dočekati ramazan.

Petnaesta noć šabana nam je, također, u ovom mjesecu.

To je noć Lejletul-berat, noć čišćenja od grijeha svim robovima zbog mjeseca Resulullahovog, s.a.v.s.

Ebu Musa el-Ešari prenosi od Poslanika, s.a.v.s., rekao: Doista Gospodar spušta svoju milost u noći polovice šabana i oprašta svim svojim stvorenjima (robovima) osim idolopokloniku i zlobniku. (Ibn Madždže)

Evo nam svima prilike da se u ovom mubarek mjesecu pripremimo za generalni remont svoga bića kako bismo izbalansirali svoj život i život naše zajednice.

Izvršimo pripreme za mubarek mjesec ramazan, kako bismo u njemu Allahov poziv bolje čuli, jer će u njemu šejtani svezani biti, tako da će naš original lakše doći do izražaja, gdje ćemo na toj osnovi da se bolje upoznamo, da se zavolimo i da jedni drugima istinski pomažemo.

 

Izvor: www.sulejmanbugari.com