Kad je dijete spremno ostati samo u kući?
Kad je dijete spremno ostati samo u kući?

Kad je dijete spremno ostati samo u kući?


Kada ostaviti dijete samo u kući, kada je to uputno učiniti, pitanje je koje si postavlja svaki roditelj u nekom trenutku odrastanja svog djeteta. I potom ostati prepušten sebi i vlastitoj procjeni jer dobnu granicu zakon – ne propisuje, pa mu osim roditeljskog instinkta preostaje tek čuti preporuku pravobraniteljice za djecu, psihologa ili neke od udruga koja se bavi pitanjima djece i roditeljstva. Jedna od njih je i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba.

– Ne postoji točno određena dob od koje je u redu ostaviti djecu samu kod kuće. Ta odluka ovisi o tome je li dijete dovoljno zrelo za snalaženje u neočekivanim situacijama te osjeća li se sretno kada je ostavljeno samo. Djeca sazrijevaju u različitoj dobi i svako je dijete drugačije – upozorava dr. Gordana Buljan Flander i podsjeća da mala djeca nikad ne bi trebala biti ostavljena sama, niti na kraći period. Naime, i sat vremena bez roditeljskog nadzora može biti vrlo uznemirujuće za dijete.

– Većina djece u dobi od devet do 12 godina nije dovoljno zrela da bude ostavljena sama, osim nakratko i zasigurno ne svaki dan. Uopće, većina djece ispod 13 godina nije dovoljno zrela za adekvatno reagiranje u hitnim situacijama – kaže dr. Flander Buljan.

Udruga Hrabri telefon kao prosječnu dob za osamostaljivanje ističe 10 godina.

– Najvažniji faktor samo je taj kako se dijete osjeća kada je samo kod kuće, osjeća li se opušteno i sigurno ili osjeća strah i nelagodu jer se u protivnom mogu javiti posljedice u emocionalnom razvoju. Tako djeca mogu postati nesigurna u sebe i svijet oko sebe, povučena, introvertirana ili pak suprotno – vrlo agresivna. U tim slučajevima potrebno je razmisliti na koje druge načine se roditelj može snaći – upozorava psihologinja Hrabrog telefona Hana Hrpka, dodajući kako roditelji ne smiju zaboraviti da ostave stan siguran za dijete, da u njemu ne bude alkohola, lijekova, opasnih deterdženata, oružja, upaljača – na dohvat ruke, a preporučuje i što više testnih situacija.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić podsjeća da, prema Obiteljskom zakonu, roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe.

– Smatramo da ga se, barem do desete godine, ne bi trebalo predugo ostaviti samoga kod kuće zbog mogućih rizika i nepredvidljivih situacija u kojima možda neće znati reagirati na odgovarajući način – upozorava pravobraniteljica.

Budući da sve škole ne nude programe produženog boravka, roditelji na različite načine pokušavaju pripremiti djecu da se sama brinu o sebi i da “s ključem oko vrata“ od rane školske dobi budu opterećena tom teškom i odgovornom zadaćom.

– No, činjenica da je među njima velik broj djece mlađe od deset godina mora nas zabrinuti. Smatramo da državni pedagoški standard mora osigurati produženi boravak za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole kako bi se zaštitilo pravo djece da odrastaju i razvijaju se u sigurnom okružju – kaže pravobraniteljica.

Izvor: www.vecernji.hr