Kako popraviti svoje stanje
Kako popraviti svoje stanje

Kako popraviti svoje stanje


Požuri da uđeš kod Allaha i da, bezbrižan, bez tegobe i ikakve patnje i brige, budeš u Njegovom susjedstvu u Džennetu, Darus-selamu, Kući mira. Požuri i učini to na najbrži i najlakši način, jer pred tobom su dva vremena.

U stvarnosti, pred tobom je tvoj život; jedno vrijeme koje je prošlo i proteklo, koje si proživio, i drugo vrijeme koje dolazi, tj. ono što ćeš preživjeti. Vrijeme koje je prošlo popravljaj iskrenim pokajanjem i stalnim istigfarom. To je veoma lahko, posao bez ikakve tegobe ili napora. To je djelo srca; suzdrži se od činjenja grijeha u budućnosti, i u tome ćeš pronaći smiraj i odmor. To nije nikakav posao ili djelo koje zahtijeva aktiviranje i radnje tijela, samo čvrsta odluka da nećeš činiti grijehe, koja će tvom tijelu, srcu i razumu donijeti smiraj i ugođaj. Što je proteklo od života, popravljaj pokajanjem, a što dolazi, učini valjanim, čvrstom odlukom, ispravnom namjernom i praktičnim suzdržavanjem od grijeha.

Što se tiče pokajanja za proteklo vrijeme i čvrste odluke o sustezanju od griješenja u budućnosti, praktično tijelo nema nikakva zamaranja spram toga, međutim, tu se radi o tvome životu: o dva vremena: proteklom i vremenu koje dolazi; ako ih upropastiš, onda si uništio svoju vječnu sreću i uspjeh. Ako ih sačuvaš i popraviš na onaj način kako smo to ranije kazali, tada si uspio i zaslužio vječni ugođaj i užitak. Čuvanje vremena koje dolazi jeste mnogo teže od popravljanja pokajanjem i kajanjem vremena koje je prošlo, jer čuvanje vremena znači da prisiliš dušu na ono što je za nju bolje, vrednije i korisnije na putu ka stjecanju vječne sreće.

Dani su tvoja ahiretska žitnica

Ljudi se uveliko razlikuju o pitanju koje smo prethodno razmatrali. Život je doista samo skup dana koji prolaze, a u njima čovjek sakuplja svoju ušteđevinu za ahiret, na osnovu koje će zaslužiti Džennet ili zaraditi Džehennem.

Ako se rob u životu opredijeli za put koji vodi njegovom Gospodaru, zaslužit će i doseći najveću sreću u ovome kratkom životnom periodu koji se vrijednosno ne može ni usporediti s vječnošću.

Međutim, ako u svome životu dadne prednost strastima, užicima, odmoru, igri i zabavi, to će brzo proći, a uslijedit će vječna bol i patnja nesnosna što je mnogo teže podnositi negoli odoliti onome što je Allah Uzvišeni zabranio na dunjaluku, ili ustrajati na pokornosti Njemu Svevišnjem i suzbiti pozive strasti radi Njega.

 

Izvor: Ibn Kajjim el-Dževzijje, Riznica znanja, (prijevod djela: Ismet Purdić), Bookline d.o.o., Sarajevo, 2006, str. 291-292.