Kako zaustaviti štucanje?
Kako zaustaviti štucanje?

Kako zaustaviti štucanje?


Štucanje (lat. Singultus) je posljedica kontrakcije dijafragme koje prati zatvaranje glasnica, a ponavlja se nekoliko puta u minuti. Ovaj refleks se uglavnom javlja ako jedemo ili pijemo prebrzo, konzumiramo prevruću ili prehladnu hranu i piće, ili ako nam je želudac prepun. Štucanje se, također, vrlo često povezuje s napetim situacijama.

Kod ljudi, brz upliv zraka u pluća uzrokuje zatvaranje epiglotisa stvarajući karakterističan “hik” zvuk. Štucanje je nevoljan akt i obuhvaća poseban refleksni luk. Napadi štucanja obično prestaju sami bez intervencija. Međutim, hronično štucanje može zahtijevati medicinski tretman.

U svakom slučaju štucanje je neugodna pojava koje se želimo riješiti što prije. Stoga su ljudi od pamtivijeka smišljali razne metode koje bi im pomogle u tome. Evo nekoliko provjerenih metoda koje bi trebale otkloniti ovaj neugodan problem.

Hladna voda

Među provjerenim metodama jest ispijanje čaše hladne vode naiskap. Tijelo će se naglo osloboditi ugljičnog dioksida i štucanje bi trebalo prestati.

Srkanje

Iako iritantno, bezbolnije je od štucanja. Stoga, ako želite da prestane štucanje, srknite duboko nekoliko gutljaja vode jer ćete tako najbolje pojačati djelovanje mišića prsnog koša.

Disanje u vrećicu

Prislonite vrećicu na usta i nekoliko puta u nju izdahnite i udahnite. Na taj način će se povećati razina ugljik-dioksida u krvi i potaknuti mišiće prsnog koša na pojačan rad kako bi nadoknadili kisik.

Ako nemate pri ruci vrećicu tada udahnite i zadržite dah neko vrijeme, ali izdahnite prije nego što vas uhvati vrtoglavica.

Isplazite jezik

Pomaže i kada isplazite jezik jer će takav položaj glave olakšati disanje.

Nešto kiselo ili jako začinjeno

Hrana poput sirćeta ili čilija nadražit će osjetne ćelije jezika i potaknut rad njegovih mišića koji utječu i na mišić jednjaka i prsnog koša, te zaustaviti podražaje koji uzrokuju štucanje.

Kašika šećera

Grube mrvice šećera nadražit će jednjak i natjerati mišiće u prsnom košu da ‘prorade’ i zaustave štucanje.

Kopar

Žvakanje začina kopra djeluje na način da sjemenke stimuliraju živčane stanice i tako utječu na prestanak štucanja.

Med

Stavite žlicu meda na dno jezika. Kao i kopar, on će nadražiti mišiće jednjaka i prsnog koša i štucanje će u trenu prestati.

Čokoladni namaz

Osim što ćete uživati u okusu, čokoladni namaz će itekako zaposliti mišiće jezika i dišne putove zbog težine gutanja, što će utjecati na prestanak štucanja.

I na kraju napomenimo da trikovi poput strašenja nisu učinkoviti!

 

Izvori: hr.wikipedia.org, zadovoljna.dnevnik.hr, vecernji.hr