Kako živjeti bez stresa?
Kako živjeti bez stresa?

Kako živjeti bez stresa?

Autor: mr. Narcisa Turković


Često preuveličavamo ono što nam se događa i nerviramo se zbog sitnica. Da li je vrijedno nervirati se zbog malih stvari?Iako smo već svi svjesni negativnog utjecaja stresa na naše zdravlje, ipak, ponekad ne možemo kontrolirati situaciju i iznerviramo se zbog nekih stvari koje nam se u tom momentu čine veoma bitnim. Nakon određene vremenske distance, kad povratimo vlastitu smirenost i sposobnost objektivnog rasuđivanja, uviđamo njihovu nebitnost u okviru šire slike života. Čovjekova sklonost da preuveličava stvari i situacije, pridaje im daleko veći značaj od stvarnog, pogrešno ih interpretira, pretjerano analizira i očekuje najgore, rezultira napetošću te tako od komarca nastane slon. Međutim, kada jednom čovjek pronađe snagu da se toga oslobodi i počne realnije sagledavati stvari, zauzeo je pravac ka mnogo mirnijem i sretnijem životu.

U napetim situacijama čovjek uvijek treba samom sebi postaviti pitanje: „Da li je to zaista tako važna stvar u cjelokupnom poretku stvari?” U većini slučajeva odgovor na ovo pitanje je sve što vam treba kako biste shvatili da je nerviranje nepotrebno. Ovaj odgovor će vas vratiti u stvarnost i istog trena ćete postati smireniji, promišljeniji i imat ćete bolji uvid u suštinu problema. Jedna od ljudskih osobina je sklonost ka griješenju. I sami sigurno pravimo dosta pogrešaka i prema sebi i prema drugima. Stoga, ukoliko neko pogriješi prema nama, bila nam ta osoba bliska ili ne, nužno je uvijek sagledati stvari sa distance i zapitati sebe da li je to zaista toliko važno.

Velike stvari za nerviranje su bolest ili smrt, sve ostalo je lakše prihvatljivo. Trebamo iznaći način i izbjeći nerviranje oko nebitnih stvari. Uznemiravanje nas izlaže stresu, a stres uništava kvalitetu života te vodi bolesti koja može prouzročiti smrt. U napetoj situaciji dajmo sebi malo prostora, izađimo vani na svjež zrak ili negdje u prirodu gdje će nam se sve lijepo “sleći”.

Ne treba nikada previše analizirati stvari, naći ćemo milion razloga zbog čega je to nešto što nas je iznerviralo vrlo bitno. Duboke analize mogu samo pogoršati stanje i učiniti nas veoma napetim. Što više analiziramo, upadamo u vlastitu zamku. Negativnim razmišljanjem zloupotrebljavamo vlastiti um i povećavamo vjerovatnoću u negativan ishod.  

Umjesto što razmišljamo o negativnim osjećajima koji nas potresaju, trebamo se osvrnuti na one pozitivne kao što su npr. zahvalnost. Imajući na umu mnogobrojne razloge za osjećaj zahvalnosti, sve probleme ćemo sagledavati u pravom svjetlu, osobito one male. Pored ličnog zadovoljstva, izražavanje zahvalnosti donosi nam sigurnost u samog sebe, druge, okolinu i približava nas našem Gospodaru. Svi mi imamo toliko razloga da budemo zahvalni: na blagodatima vida, sluha, rodbine, prijatelja i dugog niza drugih stvari. Prestanimo obraćati pažnju na ono što nije uredu i što nam ne ide od ruke te zamijenimo takav stav sa iskrenim trudom i razmišljanjem o svemu što je dobro u našem životu.

Često su vrlo jednostavne metode opuštanja, kao što je tišina, učinkovitije od kompleksnih. Uživajte u tišini. Pronađite negdje miran i topao kutak gdje se možete opustiti i bez mnogo nepotrebnog  razmišljanja napuniti duhovne i tjelesne baterije za nove životne pohode.

Za mnoge od nas jedna od naljepših stvari jeste mogućnost donošenja sopstvenih odluka te sposobnost da kontroliramo kako vlastite postupke, tako i osjećaje. Samokontrola i razumno djelovanje je od izuzetne važnosti za sretan i produktivan život.

Razgovor često rješava i najzamršenije probleme, dok ishitrenim i nekontroliranim djelovanjem najlakše stičemo protivnike i neprijatelje. Ništa nije nerješivo te stoga ne treba sebi stvarati neprijatelje u kući ili van kuće. Neke od najljepših čovjekovih osobina su strpljivost i smirenost, što rezultira sposobnošću sagledavanja života na pravi način.

Preuzmite odgovornost za svoju sreću! Ukoliko to učinite, pred Vama je život pun lijepih trenutaka. Iznenadit će Vas činjenica koliko ćete sretniji biti onog trena kada odgovornost za sopstvenu sreću i mir prebacite na pravu osobu – na sebe.