Ko je bio grješnik?
Ko je bio grješnik?

Ko je bio grješnik?

Kineska narodna priča

Jednom davno deset seljaka je prelazilo zajedno neko polje. Iznenadila ih je strašna oluja popraćena grmljavinom pa su utočište potražili u napola razrušenom hramu. Ali grmljavina se sve više približavala, a buka je bila tako velika da je zrak podrhtavao oko njih, dok su munje, neprestano kružeći, sijevale oko hrama. Seljaci su bili veoma uplašeni, pa su zbog takvih okolnosti pomislili da mora postojati grješnik među njima, kojeg će munja pogoditi. U namjeri da otkriju ko to od njih može biti, složili su se da  objese svoje slamnate šešire iznad vrata, a onaj čiji bi šešir bio otpuhan taj bi bio prepušten vlastitoj sudbini.

Samo što su šeširi iznešeni vani, šešir jednog od njih bi odnešen pa ostali bez imalo sažaljenja protjeraju njegova nesretna vlasnika van. Ali čim je taj seljak izašao iz hrama munje su prestale kružiti okolo i udar usmjerili direktno u hram.

Onaj kojeg su ostali protjerali van, bio je jedini ispravan među njima, te su munje zbog njegovog dobra i izbjegavale hram. Stoga, preostalih devet seljaka je moralo platiti svoj nedostatak suosjećanja i velikodušnosti sopstvenim životima.

Preuzeto sa http://www.worldoftales.com

Prevod: A. Kadrija