Potrebni sastojci:
4 jaja,
1 čaša šećera,
2 čaše brašna,
1 prašak za pecivo,
1/2 čaše ulja,
1 kašičica mljevenog cimeta i
1/2 kg sitno naribane mrkve.
Priprema:
Umutite jaja i šećer. Ukoliko volite slađi kolač možete dodati više šećera. Dodajte ulje, a zatim i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Nakon što dobro umutite sve sastojke dodajte cimet i mrkvu. Izjednačite masu i izlijte je u pleh za pečenje. Po završetku pečenja kolač možete preliti čokoladnom glazurom ili posuti mljevenim šećerom.
Da li ste znali?
Mrkva je bogata beta karotenom, vitaminima K, C, E, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, fosforom, kalijem, manganom te vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.
Mrkva jača imunitet, štiti od infekcija i raka. Redovitim konzumiranjem smanjuje se rizik od pojave glaukoma i katarakta, te čini bitan korak u očuvanju i poboljšanju vida.
Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija. Antioksidansi iz cimeta stabiliziraju nivo šećera u krvi i smanjuju žudnju za ugljikohidratima. Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola kašičice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg holesterola. Cimet pomaže i kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje.