Koliko smo veliki?
Koliko smo veliki?

Koliko smo veliki?

Ova slika prikazuje veličinu Zemlje u odnosu na druge planete Sunčevog sistema.

 

 

 

Slika niže prikazuje Zemlju u poređenju sa nekim većim planetama našeg Sunčevog sistema. Pogledajte koliko smo maleni u poređenju sa Jupiterom, Saturnom, Uranom i Neptunom! Unutar Jupitera bi moglo stati 1400 planeta velikih poput Zemlje.

Slika koja slijedi prikazuje veličinu velikih planeta u poređenju sa Suncem. Kakvo poređenje! Veliki Jupiter izgleda tako majušno u poređenju sa Suncem. 980 Jupitera odgovara veličini jednog Sunca.

Sada krenimo izvan našeg Sunčevog sistema u velika svemirska prostranstva. Pogledajte samo kako sićušno izgleda Sunce u poređenju sa nekim drugim zvijezdama.

Naposljetku, ove ogromne zvijezde su majušne u uporedbi sa zvijezdama sa slike koja slijedi! Veličina Sunca na slici niže je svega 1 piksel. Slavljen neka je Allah, Stvoritelj svega!

Antares je 15. najsjajnija zvijezda na nebu. Udaljena je više od 1.000 svjetlosnih godina. Sada, nakon svega ovoga, razmislite koliki smo u svemu ovome mi! Razmislite, potom, koliko su velike i bitne stvari koje su vas, možda, danas uznemirile i oneraspoložile. I na kraju, ne zaboravite razmisliti o uzvišenosti i ljepoti Onoga koji je sve ovo stvorio!

Izvor: http://www.islamcan.com/how-big-are-you-space.shtml

Prevod: A. Kadrija