Krugovi pod vodom
Krugovi pod vodom

Krugovi pod vodom

Prema navodima znanstvenika iz američke Nacionalne oceanske i atmosferske administracije, manje od pet posto svjetskih oceana je istraženo, što znači da 95 posto stvari koje leže na dnu Zemljinih mora nikada nije viđeno ljudskim okom.

Jedna osoba je, međutim, cjeli svoj život posvetila otkrivanju misterija koje leže na dubinama oko japanskih obala. Dugogodišnji ronilac i podvodni fotograf Yoji Ookata dobio je ronilačku dozvolu u 21. godini i posljednjih pedeset godina proveo je istražujući i dokumentirajući sve na što je naletio.

Nedavno, dok je ronio kod Amami Oshima na jugu zemlje, Ookata je uočio nešto što nikada ranije nije vidio: kružne valovite geometrijske uzorke pijeska gotovo šest metara u promjeru i gotovo 80 metara ispod nivoa mora. Ubrzo se vratio s kolegama i televizijskim ekipama kako bi saznali više informacija o ovoj pojavi koju su nazvali “misteriozni krug.”

Kada se vratio sa kolegama i TV ekipom sa NHK televizije, zajedno su došli do nevjerovatnog otkrića.

Koristeći podvodne kamere tim je otkrio da je umjetnik koji stoji iza ovih krugova mužjak japanske ribe napuhaće (koja se smatra jednim od najotrovnijih kičmenjaka na svijetu ali i japanskom delikatesom) koja koristeći samo svoje peraje neumorno kruži dnom i stvara neobićne uzorke.

Razlog za ovakvo ponašanje stručnjaci su utvrdili – udvaranje.

Naime, mužjak ove ribe na ovaj način privlači ženke, i što su krugovi kompleksniji, veća je vjerovatnoća da će do parenja doći.

A kada do parenja dođe, jaja se polažu u samo središte kruga. Znanstvenici su također otkrili da što je više brda i dolina u krugu, vjerovatnoća stvaranja potomaka je veća jer kružne formacije neutraliziraju struje te tako štite jajašca od raznih opasnosti.

Izvor:http://www.svijetokonas.net/krugovi-pod-vodom/