Kruženje vode u prirodi
Kruženje vode u prirodi

Kruženje vode u prirodi

Sigurno se ponekad upitate odakle pada kiša. Onda potražite odgovor kod starijih i oni vam kažu: „Iz oblaka!“ A vi se onda upitate: „A kako voda dođe do oblaka?“ Odgovor potražite u tekstu koji slijedi.

Kako voda kruži u prirodi?

Šta to znači da voda u prirodi kruži? Odemo, recimo, na Jablaničko jezero. Lijepo je vrijeme i sunce grije vodu u jezeru. Zagrijana voda iz jezera isparava. Ta vodena para iz jezera diže su u visinu i skuplja se u oblacima. Kad se u oblaku skupi dovoljno vodene pare, ona počne padati na zemlju u vidu kapljica. Te kapljice koje kapaju iz oblaka su, to sigurno znate, kiša!

Kiša opet pada u ono naše jezero i puni ga vodom. Zimi, umjesto, kiše pada snijeg. I snijeg je, ustvari, voda. On pada na zemlju i stvori onaj prelijepi bijeli pokrivač. Najviše snijega napada na planine. Kad ponovo ugrije sunce, snijeg se topi i voda se opet slijeva u rijeke i jezera. Tako voda  kruži u prirodi.

Korak 1: Isparavanje

Do isparavanja dolazi kada sunce zagrije vodu u rijekama, jezerima ili morima. Ta voda u vidu vodene pare diže se u zrak. Isparavanje vode možete vidjeti i sami. Stavite vode u šerpu. Šerpu stavite na ugrijanu platu i poklopite je poklopcem. Kada voda proključa, skinite poklopac. Na njemu ćete vidjeti vodenu paru, kada poklopca nema, voda se diže u zrak i izgleda kao dim.

Korak 2: Kondenzacija

Vodena para koja je isparila iz rijeka, jezera i mora diže se u visinu. Što se diže više od površine Zemlje, zrak je sve hladniji, temperatura sve niža. Tako vodena para mijenja svoj oblik, postaje tečna i grupiše su u oblake.

Korak 3: Padavine

Dovoljo vode se grupisalo u oblake i oblaci više ne mogu izdržati. Kapljice vode su teške i umjesto da ostaju u oblacima, one padaju na Zemlju. Ukoliko nije previše hladno, na Zemlju pada kiša, a ako je temperatura niska, voda koja se spušta ka Zemlji se smrzava i postaje snijeg.

Korak 4: Akumulacija

I opet smo na početku… Kiša i snijeg padaju u rijeke, jezera i mora. Kaže se da se voda akumulira ili prikuplja. Kada opet ugrije sunce, doći će do koraka 1 – isparavanja.

 

Izvor: Palčić, god. XIII, br. 134, NIK SEZAM d.o.o., Sarajevo, decembar/prosinac 2012, str. 32.