Laž se pamti
Laž se pamti

Laž se pamti


Studija objavljena u časopisu International Journal of Psychology pokazuje da čak 84% roditelja, u želji da dijete nagovori da ne čini nešto nepoželjno ili da čini ono što se od njega očekuje i traži, poseže za obećanjima koja nikada neće izvršiti.

Djeca dugo pamte lažna roditeljska obećanja i to im ne mogu lako oprostiti niti zaboraviti. Tako je otac djetetu, koje ga je čvrsto držalo i plačući molilo da ostane s njime i ne ide na posao, obećao kupiti vlakić kada primi plaću, ako bez tog zahtjeva i plača bude ostajalo u vrtiću.

Ono je prihvatilo prijedlog, ali nikad nije dobilo tu igračku jer mu je otac stalno govorio: „Još nisam primio plaću.“ Uz mnoga druga neizvršena obećanja, na molbu djeteta da mu kupi mobitel, rekao je: „Kupit ću ti ga ako prvi razred završiš s odličnim uspjehom.“ Kada mu je ono na kraju školske godine pokazalo ocjenu, kazao mu je: „Ti učiš za sebe, a od mene tražiš da ti za to platim.“ Tako je dijete ostalo i bez mobitela, ocu više nije vjerovalo, niti mu se obraćalo za savjete, ali nije moglo zaboraviti prijevaru. Kao student mu je lukavo to napomenuo i upitao: „Tata, znaš li koji vlak na svijetu najviše kasni?“ „Ne znam“, odgovori otac i upita: „Hoćeš li mi reći?“ „Onaj vlakić koji si mi obećao kupiti kad sam bio u vrtiću.“ Dobra pouka svima nama!

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LVII, br. 664-665, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, svibanj-lipanj 2015, str. 31.