Luk i med protiv kašlja
Luk i med protiv kašlja

Luk i med protiv kašlja


Stigli su nam hladni zimski dani, a sa njima i kašalj koji je prema zvaničnim statistikama peti najčešći razlog posjete ljekaru, posebno kada su djeca u pitanju. Kašalj je obično bezazlen, mada može da postane i hroničan, te da donese ozbiljne probleme.

Crveni luk u kombinaciji s medom je odličan lijek protiv kašlja. Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat vitaminom C, hranjivim vlaknima, vitaminom B6, folatima i manganom, a djeluje i kao antibiotik. Za ublažavanje kašlja, astme i infekcije respiratonih organa luk preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, a koristi se i u kineskoj narodnoj medicini. Čak su i rani američki doseljenici koristili luk u liječenju prehlade, kašlja, astme, te za odbijanje insekata. Evo kako možete od luka sami spremiti domaći sirup za kašalj.

Sirup protiv kašlja

Potrebni sastojci:

1 kg crvenog luka

300 ml vode

½ kg meda

1 kašičica cimeta

Priprema:

1 kg crvenog luka oguliti i isjeći na četiri dijela. Staviti u dublju posudu i preliti s 300 ml vode. Kuhati 1 sat na laganoj vatri. Provjeravajte tokom kuhanja da li u posudi ima dovoljno vode. Ako je tokom kuhanja voda isparila, dospite je ponovo kako bi luk mogao da se skuha. Kako biste izbjegli neprijatni miris luka, stavite 1 kašičicu cimeta da se kuha zajedno s lukom. Nakon sat vremena kuhanja od luka ćete dobiti sluzavu masu koju treba procijediti kroz gazu. Ostaviti da se malo ohladi, a potom sastaviti s medom i sve dobro izmiješati.

Ovako spremljen sirup treba piti tri puta dnevno po jednu kafenu šoljicu. Čuvati u tegli u frižideru dok se ne potroši. Ovaj stari narodni recept s lukom i medom, koji možete spremiti kod svoje kuće, posebno je djelotvoran kod liječenja suhog kašlja.


Izvor: moje-zdravlje.ba