Majko, babo!
Majko, babo!

Majko, babo!

Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!”

(Kur'an, Al-Isra:23-24.)

Dobar roditelj je neizmjerno blago svakog djeteta. Toga su najsvjesnija ona djeca koja su uskraćena ovog blaga, djeca bez roditelja.

Stoga, djeco, ako ste od onih sretnih koji imaju priliku družiti se sa svojim roditeljima, tad ih poštujte, volite i slušajte! Ne rastužujte ih svoji postupcima i ne pokazujte neposlušnost! Svojim lijepim odnosom prema roditeljima ujedno pokazujete i poslušnost prema Bogu.

I ne zaboravite, jednog dana i vi ćete biti roditelj. Kako želite da se vaša djeca odnose prema vama tako se i vi trebate odnositi prema vašim roditeljima. Razmislite malo o ovome kada dođete u iskušenje da pokažete svoj prkos i neposlušnost. Ta zamišljena slika u vašim mudrim glavama sigurno će vam pomoći da postupite ispravno.

A sad poslušajte ovu lijepu i poučnu pjesmu posvećenu roditeljima!