Potrebni sastojci:
450 g mrkve, tanko nasjeckati,
1 glavica crvenog luka, tanko nasjeckati,
3 češnja bijelog luka, tanko nasjeckati,
1 šolja soka od mrkve,
1 kašika maslinovog ulja,
2 kašike koncentrata paradajza,
3 kašike riže,
¾ kašičice cimeta,
¾ kašičice mljevenog đumbira,
¾ kašičice kurkume,
½ kašičice mljevene paprike,
¾ kašičice soli,
½ kašičice bibera i
½ šolje nasjeckanog korijandera.
Priprema:
Na umjerenoj vatri zagrijati ulje. Dodati obje vrste luka te pirjati 5 minuta dok luk ne poprimi zlaćanu boju. Dodati mrkvu, cimet, đumbir, kurkumu i mljevenu papriku te pirjati još minutu. Doliti sok od mrkve, a zatim dodati koncentrat paradajza, rižu, sol, biber i 2 šolje vode. Kada juha zakuha, smanjiti vatru, poklopiti i ostaviti da lagano kuha 20 minuta, ili dok mrkva i riža ne omekšaju. Sve sastojke potom izmiksati u glatku smjesu. Prije posluživanja posuti nasjeckanim korijanderom.
Da li ste znali?
Mrkva je bogata beta karotenom, vitaminima K, C, E, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, fosforom, kalijem, manganom te vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Mrkva jača imunitet, štiti od infekcija i raka. Redovitim konzumiranjem smanjuje se rizik od pojave glaukoma i katarakta, te čini bitan korak u očuvanju i poboljšanju vida.
Crveni luk je bogat sumpornim spojevima koji su odgovorni za njegov specifičan miris, ali i za brojne povoljne efekte na zdravlje. Pokazao se odličnim u poboljšanju razine šećera u krvi te sprječavanju bakterijskih infekcija. Luk također smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, čak i kada se konzumira u umjerenim količinama.
Bijeli luk, zbog svojeg jedinstvenog sastava, povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i hroničnog umora. Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje bijelog luka regulira krvni pritisak te razinu holesterola i šećera u krvi.