Marš protiv Monsanta
Marš protiv Monsanta

Marš protiv Monsanta

Autor: Ozren Podnar 


Globalni pokret protiv genetski modificirane hrane

U subotu 25. svibnja aktivisti širom svijeta krenut će u zajednički marš protiv multinacionalne kompanije Monsanto, vodećeg proizvođača genetski modificiranog (GMO) sjemena i pesticida.

U stotinama gradova u 36 zemalja prosvjednici će nastojati privući pozornost javnosti na ovu američku korporaciju, koja je stekla reputaciju “najzločestije korporacije na planetu”.

Zagreb je jedan od 286 gradova u kojima će se održati marš.

Zainteresirani se mogu okupiti iduće subote u 17 sati na Trgu francuske republike odakle će povorka krenuti Ilicom prema Trgu bana Josipa Jelačića.

Razlozi prosvjeda
Monsanto je osnovan 1901. u St. Louisu (SAD), a njegov osnivač John Francis Queeny nadjenuo je kompaniji ime po djevojačkom prezimenu svoje supruge.

Danas Monsanto ima 18.000 zaposlenika, a godišnji mu se promet mjeri u milijardama dolara.

Globalni bunt protiv Monsanta izbio je jer ta golema korporacija prodaje GMO sjeme, iako postoje nedoumice u pogledu njegove sigurnosti po ljudsko zdravlje.

Povrh toga, ova kompanija višekratno naplaćuje sjeme koje proda. Želi li farmer posaditi sjeme sačuvano od prethodne žetve, mora korporaciji platiti naknadu za patentna prava!

Tom se politikom Monsanto suprotstavlja deset tisuća godina starom ljudskom običaju čuvanja sjemena iz jedne žetve radi primjene u idućoj žetvi.

Budući da je naknada za svako sljedeće korištenje sjemena visoka, brojni poljoprivrednici dovedeni su do ruba propasti

Prošle je godine pet milijuna brazilskih poljoprivrednika podiglo tužbu protiv Monsanta potražujući 6,2 milijarde eura odštete.

Brazilski je sud u prvoj instanci presudio u korist tužitelja, dodijelivši im dvije milijarde eura odštete. No, spor je i dalje u tijeku, jer je Monsanto uložio žalbu.

FDA i Obama štite Monsanto
U Sjedinjenim Državama, Monsanto uživa naklonost FDA, državne agencije za hranu i lijekove, koja uredno odobrava njegove zahtjeve.

Prosvjednici kažu da u vrhu agencije FDA su bivši direktori Monsanta, koji usmjeravaju vodu na njen mlin.

Nedavno su Kongres i predsjednik Barack Obama zajednički odobrili zakon koji, između ostalog, sprečava sudove da zabrane prodaju Monsantovog genetski modificiranog sjemena.

U SAD je taj zakon posprdno nazvan “Zakon za zaštitu Monsanta.”

Rizici GMO-a
Istraživanja su pokazala da genetski modificirana hrana nije bezazlena.

Ima potencijal da uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe kao što su zloćudni tumori, neplodnost, poremećaji imuniteta, alergije i urođene mane.

Američka akademija okolišne medicine (AAEM) pozvala je liječnike da upute svoje pacijente, medicinske radnike i javnost u izbjegavanje genetski modificirane hrane kad je god moguće.

Genetski modificirano sjeme opasno je i za okoliš.

Primjerice, znanstvenici su utvrdili da je upravo ono doprinijelo pomoru dijela svjetske populacije pčela.

Alergije zbog GMO hrane
Dr. Peter Lind iz Salema u Oregonu naveo je u Washington Timesu neke od smetnji alergijskog tipa koje uzrokuje GMO hrana.

Dva međusobno odvojena istraživanja dokazala su da genetski modificirani kukuruz može izazvati alergijsku reakciju.

Istraživanja su također pokazala da genetski modificirani krumpir s genima bakalara izaziva alergijske reakcije.

Desetgodišnja studija o genetski modificiranom grašku utvrdila je da uzrokuje alergijsku reakciju na plućima kod miševa.

Britanski su istraživači 1999. otkrili da je u razdoblju od 12 mjeseci stopa alergijskih reakcija na soju u UK porasla za 50 posto, baš kad je iz SAD uvezena genetski modificirana soja.


U obranu budućih pokoljenja

Tami Monroe Canal, glavna organizatorica i pokretačica stranice na Facebooku posvećene Monsanto maršu, kaže da je inicirala prosvjed da bi zaštitila svoje dvije kćeri.

“Osjećam da Monsanto škodi zdravlju, plodnosti i dugovječnosti generacije mojih kćeri. Nisam mogla mirno sjediti i čekati da netko drugi nešto poduzme.”

Članica organizacijskog odbora za Grčku, Roberta Gogos, progovorila je o važnosti prosvjeda u južnoj Europi, zahvaćenoj oštrim mjerama štednje.

“Monsanto se trudi srušiti propise Europske Unije, koji obvezuju na obavezno stavljanje etiketa s oznakom da je hrana genetski modificirana. Strahujemo da će na kraju ostvariti svoj cilj.”

Na što pozivaju prosvjednici
Organizatori prosvjeda pozivaju potrošače širom svijeta da kupuju samo GMO-free proizvode i bojkotiraju Monsanto i srodne proizvođače, koji upotrebljavaju GMO sastojke.

Protivnici GMO-a zalažu se i za građanski pritisak na zakonodavce da prisile proizvođače genetski modificirane hrane na stavljanje GMO oznake na svoje proizvode, da bi kupci otprve vidjeli što proizvodi sadrže. 

Savjetuju građanima da ustraju na dodatnim znanstvenim istraživanjima o zdravstvenim učincima GMO hrane.

Političari koji pogoduju proizvođačima GMO hrane trebaju biti razotkriveni, skinuti s vlasti na izborima i pozvani na građansku i kaznenu odgovornost.

Pridružite se prosvjedu 25. svibnja u Zagrebu i recite NE Monsantu i sjemenu uništenja. Raspored prosvjeda za druge gradove svijeta možete vidjeti ovdje.

www.alternativa-za-vas.com