Matične ćelije stranaca opravljaju srca
Matične ćelije stranaca opravljaju srca

Matične ćelije stranaca opravljaju srca


Znanstvenici izvještavaju o ključnom napretku u korištenju matičnih ćelija u opravci srca oštećenih srčanim udarima.

U studiji provedenoj u Miamiju i Baltimoreu, matične ćelije donirane od stranaca su se pokazale jednako sigurne i učinkovite kao pacijentove vlastite ćelije u nastojanju obnove srčanog tkiva nakon srčanog udara.

Studija je obuhvatila svega 30 pacijenata, ali je dokazala koncept da bilo čije ćelije mogu biti korištene za tretiranje ovakvih slučajeva. Doktori su uzbuđeni jer ovo sugerira da bi se matične ćelije mogle pohraniti kao spremne za korištenje u tretmanu nakon srčanih udara kao što se to trenutno čini i sa krvlju.

O rezultatima se raspravljalo na American Heart Association konferenciji a isti su objavljeni u časopisu Journal of the American Medical Association.

U studiji je korištena posebna vrsta matičnih ćelija iz koštane srži za koje znanstvenici vjeruju da ne bi trebala biti odbačena od strane primatelja. „Za razliku od drugih ćelija, ove ćelije ne posjeduju ključnu karakteristiku po kojoj bih ih imunološki sistem prepoznao kao strano tkivo i napao ih“, kaže voditelj studije, Dr Joshua Hare, sa Univerziteta u Miamiju.

Pacijenti u studiji su pretrpjeli srčane udare godinama prije, neki čak prije 30 godina. Kod svih se razvilo zatajenje srca zbog oštećenog tkiva uslijed udara koji je oslabio njihova srca u toj mjeri da su postala onemogućena da pumpaju krv učinkovito.

Petnaest pacijenata je primilo matične ćelije svoje vlastite srži, a petnaest matične ćelije stranaca. Oko godinu dana kasnije, oštećeno tkivo je reducirano za oko jednu trećinu. Nije bilo značajne razlike u pogledu pumpanja krvi ali se doktori nadaju da će se stanje pacijenata poboljšavati vremenom ili da će usavršavanje tretmana dovesti do boljih rezultata.

Velika atrakcija je u tome što se pokazalo da se mogu koristiti ćelije drugih osoba bez potrebe u podudaranju krvi ili tkiva.

Preuzeto sa: http://www.express.co.uk/posts/view/356421/Strangers-stem-cells-repair-hearts http://t.news.msn.com/science-technology/study-stem-cells-from-strangers-can-repair-hearts-1

Prevod: A. Kadrija