Vaš osobni plan za prevenciju kancera
Vaš osobni plan za prevenciju kancera

Vaš osobni plan za prevenciju kancera


Iako svi, i vlada i znanost, te grupe koje rade ne podizanju svijesti o ovom problemu trebaju biti uključeni u zadatak kreiranja plana za prevenciju kancera, i pojedinci bi, takođe, to trebali biti.

Pretilost, loša prehrana i nedostatak vježbanja krivo je za gotovo trećinu smrtnih slučajeva od raka u SAD-u, tako da će zdravo ponašanje bitno smanjiti naš rizik od oboljevanja. Evo jedne akcione strategije s kojom možete početi već danas.

Slijedite dijetu za prevenciju raka

Kupujte organsku hranu. Izloženost određenim pesticidima je povezano s najmanje devet različitih vrsta raka.

Učinite voće i povrće svojim svakodnevnim drugovima. Konzumirajte širok spektar svježih i raznobojnih proizvoda. Bobice, kupusnjače (kao što su brokula, prokulica i kupus), paradajz te tamno-zeleno lisnato povrće su posebno jaki borci protiv raka.

Dodajte vlakna svojoj prehrani. Svakih 10 g dnevnog unosa vlakana smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 10%. Dobri izvori su cjelovite žitarice, voće i povrće. Nastojte unijeti 25 g vlakana dnevno.

Jedite više ribe. Riba koja ima malo zasićenih masnoća i bogata je omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, skuše i sardine, smanjuju upalu, koja je povezana s rakom.

Pijite zeleni čaj. Zeleni čaj sadrži antioksidanse katehine, u klasi spojeva koji se nazivaju polifenoli, koji mogu zaštititi stanice od DNA oštećenja, jača imunološki sustav i aktivira enzime koji obuzdavaju tumore.

Unosite dovoljno vitamina D. Više razine ovog vitamina u krvi su povezane s nižim stopama oboljevanja od raka debelog crijeva, dojke, jajnika, bubrega, gušterače i prostate. Testirajte krv i razgovarajte sa svojim doktorom  o potrebnim suplementima.

Začinite hranu s kurkumom. Još jedan polifenol; ovaj indijski začin ima protuupalna svojstva.

Izbjegavajte crveno meso. Govedina, svinjetina, i janjetina su povezana s karcinomom debelog crijeva, prostate, gušterače i bubrega.

Ograničite konzumaciju alkohola. Alkohol je faktor rizika za oralne vrste raka; raka jednjaka, jetre, crijeva, i dojke, i eventualno rak gušterače. Žene ne smiju konzumirati više od jednog pića dnevno, muškarci, ne više od dva. (A najbolje nikako! o.p.)

Nemojte jesti trans masti. Trans masne kiseline, koji se koriste u pečenim proizvodima i duboko prženoj hrani, povisuju rizik od prostate i invazivnih karcinoma dojke. Ne kupujte ništa što sadrži djelomično hidrogenirana ulja, što je, zapravo, kod za trans masti.

Kreirajte strategiju borbe protiv raka u svom domu

Držite se podalje od toksina. Čistite s proizvodima koji koriste organske sastojke; filtrirajte vodu iz slavine, i tražite kozmetiku, hidratizirajuće proizvode  te proizvode za njegu kose bez parabena, hemikalije koja ima estrogenska svojstva koja mogu potaknuti hormon vezan za kancere.

Izbjegavajte BPA i BPS. Istraživanje sugerira da postoje veze između raka i BPA i BPS, od kojih su oba nalaze u plastičnim bocama i unutar premaza limenki. Potražite limenke s oznakom BPA-free i plastične posude s brojevima za recikliranje 1, 2 ili 4.

Smanjite hemijsko čišćenje. Perkloretilen, otapalo za hemijsko čišćenje, uzrokuje rak kod životinja. Pronađite hemijsko čišćenje koje ga ne koristi, ili provjetrite svoju odjeću nakon što je donesete kući.

Držite mobitel podalje od vašeg lica. Mobilni telefoni koriste oblik elektromagnetizma koji je klasificiran kao “vjerojatno kancerogene za ljude”. Kada ste na vašem mobitelu, koristite slušalice, zvučnik ili Bluetooth uređaj.

Budite proaktivniji medicinski potrošač

Vakcinišite se rakpreventivnim vakcinama. Svatko treba dobiti vakcinu hepatitisa B, koji pomaže spriječiti rak jetre. HPV vakcina, koja štiti od mnogih virusnih vrsta koji uzrokuju rak grlića maternice, preporučuje se za sve osobe ženskog spola u dobi od 11 do 26 i za sve osobe muškog spola u dobi od 11 do 21.

Obavite odgovarajuće testove. Kolonoskopija je zlatni standard za otkrivanje raka debelog crijeva, PAPA test za rak grlića maternice, a mamografija za rak dojke.

Ograničite izloženost medicinskom zračenju. Pitajte svog doktora zašto se test preporučuje i da li postoji alternativa koja ne koristi zračenje.

Prilagođeno iz A World Without Cancer: The Making of a New Cure and the Real Promise of Prevention, by Margaret I. Cuomo, MD (Rodale, 2012).

Preuzeto sa stranice: http://healthyliving.msn.com/diseases/cancer/your-personal-cancer-prevention-plan

Prevod: A. Kadrija