Otkriven novi planet u nastanjivoj oblasti
Otkriven novi planet u nastanjivoj oblasti

Otkriven novi planet u nastanjivoj oblasti

Anglo-njemački tim astronoma je otkrio planet u Zlatokosoj zoni– gdje temperature nisu ni previše visoke niti previše niske, već upravo pogodne za postojanje naseljive klime.

LONDON – Anglo-njemački tim astronoma je otkrio novi planet koji kruži u blizini zvijezde koja podsjeća na naše Sunce na takvoj udaljenosti koja omogućava  klimu kao na Zemlji, klimu  koja bi mogla  podržavati život.

Tim je zapravo pronašao tri nove planete u orbiti oko zvijezde udaljene 44 svjetlosne godine, ali samo jedana od njih je u tzv. Zlatokosoj zoni,  gdje temperature nisu ni previsoke ni preniske za postojanje tekuće vode.

“Zvijezda HD 40307 je savršeno tiha, stara zvijezda patuljak, tako da ne postoji razlog zašto takav planet ne bi mogao podržavati klimu poput one na Zemlji”, rekao je Guillem Angla-Escude sa njemačkog Univerziteta Goettingen, koji je vodio istraživanje s Mikko Tuomi sa Univerziteta u Hertfordshireu u Velikoj Britaniji.

Planet ima masu najmanje sedam puta veću od Zemlje, ali kruži otprilike na istoj udaljenosti od svog sunca, što znači da prima sličnu količinu solarne energije kao i Zemlja.

Od vremena kad je zapažena prva planeta, u ranim 1990-im, otkriveno je više od 800 planeta izvan našeg Sunčevog sistema, ali samo nekolicina njih su bile unutar nastanjive oblasti.

Još su rijeđe planete u toj oblasti, koje rotiraju, kao što je slučaj sa ovom, stvarajući dnevno i noćno vrijeme, što povećava šanse za postojanje okruženja poput onog na Zemlji. Za one koje ne rotiraju kaže se da imaju  sinhronu rotaciju, jednu  polovinu planeta u stalnom mraku.

“Od planeta kod kojih nije zastupljena sinhrona rotacija u nastanjivoj oblasti ovaj planet je po svojim karakteristikama najpribližniji Zemlji “, izjavio je astronom Hugh Jones sa Univerziteta u Hertfordshireu za Reuters.

Planet, nazvan HD 40307g, je dio sistema za koji se prethodno mislilo da ima samo tri planeta, sva u orbitama preblizu zvijezde da bi se podržalo postojanje tekuće vode.

Astronomi su došli do otkrića, predstavljenog u znanstvenom radu u časopisu Astronomy & Astrophysics, ispitujući podatke sa HARPS-ovog spektrografa, priključenog na teleskop Evropske južne opservatorije na La Silla u čileanskoj pustinji Atacama.

HARPS -ov uređaj je u stanju pokupiti sićušne promjene u boji svjetlosti koja dolazi sa zvijezde domaćina dok se njiše pod gravitacijskim utjecajem planeta koje kruže u orbiti.

Tim je koristio novu tehniku za filtriranje signala uzrokovanih od strane same zvijezde. “To je značajno povećalo našu osjetljivost i omogućilo nam otkriti tri nove planete oko zvijezde”, rekao je Mikko Tuomi.

Preuzeto sa: http://t.news.msn.com/science-technology/new-planet-discovered-in-habitable-zone-4

Prevod: A. Kadrija