Mliječni put – galaksija u kojoj živimo
Mliječni put – galaksija u kojoj živimo

Mliječni put – galaksija u kojoj živimo

Sunce i njegov sistem su mali dio zajednice od oko 200 milijardi zvijezda, koja se naziva Galaksija ili Mliječni put. U odnosu na ostale zvijezde, Sunce je jedna prosječna zvijezda tj. nije ni najveća, a nije ni najmanja. Sunce se nalazi na udaljenosti od oko 28.000 svjetlosnih godina od centra galaksije i da bi obišlo jedan krug oko galaktičkog centra potrebno mu je 220 miliona godina, što znači da je od svog nastanka do sada obišlo galaktički centar 20 puta. Taj period od 220 miliona godina naziva se kosmička godina.

Mliječni put naziva se još i Mliječna staza, Kumova slama, Rimska cesta. Noću ga na nebu vidimo kao svijetli trag. Galileo Galilej je godine 1609. teleskopom ustanovio da je taj trag sastavljen od velikog broja zvijezda.

Mliječni put prevod je latinskog imena Via Lactea, dok je korijen riječi galaksija izveden iz grčke riječi galaxia – (gala, galactos znači mlijeko i prema grčkoj mitologiji Mliječni put nastao je kada se po nebu izlilo mlijeko iz prsa božice Here, dok je dojila Herakla).

Mliječni put je spiralna galaksija čija je ukupna masa oko trilion puta veća od mase Sunca. On je tvorevina u obliku diska prečnika oko 100.000 svjetlosnih godina, a u poprečnom smjeru mnogo manje.

Cijela galaksija je u stanju kretanja, ali ne kao čvrsto tijelo, pa stalno mijenja svoj oblik, iako vrlo sporo za naše poimanje. 

U centru Mliječnog puta se nalazi najveća koncentracija zvijezda i to starih, crvenih džinova čiji su prečnici veći po 100 puta od Sunčevog, ali životi za isto toliko kraći. Udaljuvajući se od galaktičkog centra, nailazimo na mlade, plave, tople zvijezde gdje je veća vjerovatnoća nalaženja planeta sa vanzemaljskim životom nego kod zvijezda u središtu galaksije.

Do sada je otkriveno preko 50 planeta koje se nalaze van Sunčevog sistema. Sem pojedinačnih zvijezda kojih ima u nedogled, Mliječni put obiluje i velikim brojem zvjezdanih jata, maglina i višestrukih zvjezdanih sistema.

Izvor:

http://bs.wikipedia.org

http://static.astronomija.co.rs