NASA otkrila bizarni planet koji jede svjetlost
NASA otkrila bizarni planet koji jede svjetlost

NASA otkrila bizarni planet koji jede svjetlost


Svemirski teleskop Hubble otkrio je da je prethodno otkriveni egzoplanet gotovo u potpunosti crn. Otkriveno je da planet apsorbira 94 posto svjetlosti koja pada na nj, što ga čini vrlo neobičnim.

Egzoplanet je nazvaz WASP-12b i nalazi se na udaljenosti od 1.400 svjetlosnih godina od Zemlje. On je „vrući Jupiter“, što znači da je plinoviti div koji orbitira u nevjerojatnoj blizini svoje zvijezde. Smatra se da ovaj planet ima temperaturu 2.500 Celzija na svojoj dnevnoj strani. Na noćnoj strani je upola manje vruć.

Koristeći se Hubbleom, tim znanstvenika pod vodstvom Sveučilišta McGill u Kanadi i Sveučilišta Exeter u Britaniji otkrio je da planet ima albedo, ili faktor odraza, od samo 0,064. To znači da je tamniji od asfalta, i planet je dva puta manje reflektivan od našeg Mjeseca, čiji albedo iznosi 0,12.

WASP-12b otkriven je 2008. godine, dok je orbitirao oko svoje zvijezde nalik Suncu prema konstelaciji Kočijaš (lat. Auriga). Otad je proučavan mnogo puta, ali ovo je prvi put da otkrivamo kako on izgleda.

 „Nismo očekivali pronaći tako taman egzoplanet“, rekao je voditelj istraživanja Taylor Bell sa Sveučilišta McGill i s Instituta za istraživanja egzoplaneta u Montrealu u Kanadi. „Većina vrućih Jupitera reflektira oko 40 posto svjetlosti zvijede.“

Planet je gravitacijski zaključan za svoju zvijezdu – odnosno, uvijek je jednom stranom okrenut zvijezdi, pa je jedna strana u perpetualnom danjem svjetlu dok je druga u beskrajnoj tami. Astronomi su izveli njegovu boju gledanjem kako planet prolazi iza zvijezde. Ovo im omogućava da uoče koliko se svjetlosti reflektira na dnevnoj strani, ali opažanja su pokazala da gotovo i nema reflektirane svjetlosti. To znači da dnevna strana planeta apsorbira svu svjetlost zvijezde koja dođe do nje.

Uzrok se pretpostavlja u tome da oblaci ne mogu nastati na dnevnoj strani planeta. Površina planeta bude toliko vruća da se molekule vodika raščlanjuju u atome vodika koji apsorbiraju još više nadolazeće svjetlosti.

WASP-12b orbitira na nešto više od 3 milijuna kilometara od svoje zvijezde, što znači da orbitu završava u jedan dan. Tolika blizina ne samo da ga čini ekstremno vrućim, nego je i izdužila planet u oblik jajeta. Kad bismo mogli vidjeti planet izbliza, izgledao bi crven zbog visokih temperatura, nalik usijanom metalu.

 

Izvor: IFL Science / https://geek.hr/znanost/clanak/nasa-otkrila-bizarni-planet-koji-jede-svjetlost/