O ljubavi
O ljubavi

O ljubavi

„Ljubav je sposobnost jednog čovjeka da daje, ne osvrćući se koliko dobiva nazad. Najznačajniji i najmudriji dio jezika kojim svijet govori i koji svi ljudi na zemlji mogu razumjeti u svojim srcima; nešto starije i od ljudi, a što ipak, svaki put istom snagom izbija bilo gdje kad se sretnu dva pogleda.“         

Paulo Coelho

„Ljubav je proljetna biljka koja sve prožima nadom, pa čak i ruševine uz koje prijanja.“

Gustave Flaubert

„Ljubav je osjećaj koji zrači iz srca i krvlju se širi u sve tjelesne stanice.“ 

Alexander Lowen

A šta o ljubavi misle i kako ljubav poimaju, pitali smo naše mlade tinejdžerke:

Ljubav je ono što ispunjava svakog čovjeka i čini ga sretnim. Ljubav osjećamo prema porodici, prijateljima i drugim dragim bićima. 

Adela, 13 godina

Ljubav možemo osjećati prema ljudima, Bogu, životinjama… Ljubav se često osjeća prema porodici, prijateljima i dragim ljudima. Ljubav čini čovjeka sretnim i daje smisao životu. 

Ena, 13 godina

Ljubav je osjećaj koji nosimo još iz ranog djetinstva. Djeca je još u ranoj dobi osjećaju i pružaju svojim roditeljima i bližim prijateljima. Međutim, kako starimo, ljubav postaje izražajnije osjećanje i zauzima više interesovanja u našem životu, pa nam donosi čak i tihe tinejdžerske patnje. 

Inela, 14 godina

Ljubav … to je najljepša riječ na svijetu! Ljubav je za mene kada nekog voliš bez obzira na sve. Voljeti nekog, beskrajno je neopisiv osjećaj. Ako nekog voliš, ništa te ne treba spriječavati da mu to kažeš! Za voljenu osobu trebaš uraditi sve, naravno, sve što je u tvojoj moći. Ja ne skrivam svoju ljubav prema nekome ili nečemu. Ljubav treba pokazati na što bolji način. U tinejdžerskim danima ljubav udari u glavu, pa nekako jednostavno ne znaš kud udaraš. 

Rumejsa, 14 godina