Od ideje do velikog uspjeha
Od ideje do velikog uspjeha

Od ideje do velikog uspjeha

mr. Narcisa Turković


Većina nas nosi kreativnost u sebi.Često se ustručavamo da to ispoljimo i realiziramo jer nam se naše ideje čine nebitne,čak i smiješne. Međutim, ukoliko smognemo snage i odvažnosti da ih iznesemo na svjetlo dana rezultat nas može zapanjiti.

Jednom je jedan čovjek snivao uspjeh, priželjkujući da pokrene i ostvari nekiodrživi biznis.Upočetku nije znao šta tačno želi raditi. Nosioje svaki dan sa sobom malu bilježnicu u koju je zapisivao svoje kreativne ideje.Tako, kada bi ugledaonešto što je mogao povezati sa nekom vrstom biznisa, on bi to i zapisao. Ideje su zapisivane u tu knjižicu bez obzira koliko se činile banalne u tom momentu.Nijepropuštao zapisati niti jednu zamisao želeći na kraju napraviti analizu i doći do zaključka o pokretanjuželjenog biznisa. Jednom prilikomčovjek je primjetio puno praznih kartonskih kutija u nekom marketu te je u svojoj knjižici zapisao: „Prodavati prazne kartonske kutije.” Dani su prolazili, ali on još uvijek nije znao šta tačno želi raditi, koju od svojih ideja može realizirati. Sjedeći jednog jutra sa prijateljima razgovarao je o nadolazećoj sezoni berbe voća.Jedanod prijatelja konstatirao je kako svake godine u sezoni prikupljanja voća dođe do manjka kartonskih kutija.Utakvim slučajevima kartonske kutije se prodaju i po znatno višoj cijeni nego inače. Tada se čovjek sjetio jedne od ideja iz svoje knjižice i odlučio da će to biti njegov budući biznis.Počeoje skupljati milione kutija i prodavati ih firmama koje su se bavile prikupljanjem voća. Projekt koji je osmislio ubrzo je postao izuzetno uspješan te je od prikupljanja kutija prešao na ozbiljan biznis proizvodnje kartonske ambalaže sa posebnim dizajnom. Tako je njegova, u prvi mah, nebitna ideja prerasla u nešto stvarno i rezultirala velikim uspjehom.

Ideje su oduvijek bile pokretačka snaga svakog posla, stoga ih ne smijemo nikada zanemariti. Nikada ne gledajte na vlastite ideje kao na nebitne i bezvrijedne. Ne obeshrabrujte se i prije nego što ste počelisamouvjeravanjem kako niste u stanju pokrenuti i realizirati nešto veliko. Svi danas uspješni biznisi u svijetu započeli su od neke malene ideje jedne osobe. Budite kreativni, uporni i vrijedni. Uvijek zapisujte svoje ideje, ma koliko vam se činile malene u datom momentu.Kasnije, kada malo bolje razmislite i “poslažete kockice”, neka od tih malenih ideja može postati sjajna prilika za veliki uspjeh. Kada pristupite analiziranjuvlastitih ideja, uvijek je dobro da je još neko prisutan. To može biti prijatelj, djeca ili neki stranac. Uvijek je dobro čuti i poneki komentar ili sugestijuvašoj ideji.

Iskoristite dan maksimalno.Uvijek je dobro započeti dan što ranije.Nekeod najkreativnijih ideja rađaju se uporedo sa izlaskom sunca, uz cvrkut ptica i miris kafe ili čaja.

Uvijek nosite sa sobom neku bilježnicu, nešto poput dnevnika u kojem možete zapisivati sve što želite i, s vremena na vrijeme, analizirajte zapisano.

Nahranite ptice,insekte…Tokom vrelih dana iznesite malo vode u nekojposudi i ostavite je za životinje koje su vani.Dobro djelo, pa i ono maleno, pored toga što osvježava dušu, često djeluje i inspirativno. Posjetite sirotište ili bolesnu osobu, uputite lijepu riječ i iskren osmijeh.Uživajte u zalasku sunca, mirisu kiše i zemlje.

Postavite sebi neki cilj koji treba realizirati u određenom vremenu. Besciljno koračanje kroz život često je izvor unutarnjeg nezadovoljstva i nemira.

Čitajte knjige!Zaistase čovjek nadograđuje čitanjem i postaje bogatiji. Čitanjem proširujemo vlastite vidike i učimo nešto novo svaki dan.Ne smijemo dozvoliti novim tehnologijama, ma koliko privlačne bile,da potisnu u zaborav knjige. Čitati, držeći knjigu u rukama, veći je užitak, zdravije je za oči, a sam miris knjige nerijetko djeluje relaksirajuće.

Gledanje televizijskog programa također treba izbjegavati ilismanjiti na minimum. Budite zahtjevna publika. Birajte šta ćete gledati i neka to budu emisije koje će vas obogatiti korisnim informacijama i donijeti vam nova saznanja.Uznesvrhovitu upotrebu tehnologije i stalno “usporavanje” mozga,kreativnost u nama se potiskuje u drugi plantegubi snagu da se ispolji na najbolji način.

Svakodnevni stres ubija kreativnost. Umanjite ga posjetom knjižarama ili bibliotekama. Iznenadit ćete se koliko ovo može biti relaksirajuće.Izaberitetemu, autora koji vam se čini najinteresantnijim taj dan. Upišite neki kurs koji ćete pohađati u svoje slobodno vrijeme. Uključite svoju djecu ili bliske prijatelje u vlastite slobodne aktivnosti. Idite zajedno u parkove, posjetite muzeje, biblioteke…

Uvijek koristite priliku da naučite nešto novo. Nikad se ne zadovoljite onim što znate. Znanja nikad nije dovoljno. A ono što naučite dijelite sa drugima. Dajte priliku da se i drugi okoriste vašim znanjem.

Božiji Poslanik, a.s., jednom prilikom je rekao: „Kad god neka osoba umre, prekidaju se sva njegova djela osim tri: neprekidna sadaka, znanje koje koristi drugima i dijete koje će učiti dovu za njega.“(Muslim)

Stoga ispunite svoj život vrijednim znanjima i iskustvima. Obogatite ga na raznovrsne načine. Sve to će potaći vašu kreativnost. Potom dajte priliku vlastitim idejama. Rezultat vas može iznenaditi.

Izvor: magazin Ašk, br 17, Dobra knjiga Sarajevo.