Omiljena aromaterapijska ulja
Omiljena aromaterapijska ulja

Omiljena aromaterapijska ulja


Aromaterapija je dio fitoterapije, discipline koja koristi biljke i razne biljne pripravke za očuvanje zdravlja, za prevenciju i liječenje bolesti. Ono po čemu se ova disciplina izdvaja je što u tu svrhu upotrebljava posebne ekstrakte iz biljaka koji se nazivaju eterična ulja (esencijalna ulja, aromatična ulja, aromaterapijska ulja).

Aromaterapijska ulja se mogu koristiti na razne načine. Mogu se inhalirati, stavljati u kupke i saune, koristiti za masažu ili lokalno utrljavati, a neki ih koriste i u kulinarstvu.

Ovom prilikom izdvojit ćemo najčešće upotrebljavana eterična ulja te ukazati na koristi od njihove upotrebe.

Čajevac (Melaleuca alternifolia) Djeluje kao antiseptik protiv bakterijskih infekcija, posebno na koži, koristi se za čišćenje posjekotina i površinski rana.

Eukaliptus (Eucalyptus globulos) Potiče živahnost, bistri um. Pomaže u suzbijanju prehlade i kongestije, ublažuje suhi kašalj, suzbija kožne infekcije, kao što su gnojni prištići i bubuljice, smanjuje otekline te bolove u mišićima.

Geranij (Pelargonium graveolens) Pomaže u smanjivanju mentalnog stresa i tjeskobe. Zateže i čisti kožu, suzbija infekcije usta i ždrijela, potiče rad jetre i čisti probavni sistem. Pomaže pri izlučivanju otpadnih tvari iz tijela i sprječava zadržavanje tekućine.

Lavanda (Lavandula officinalis) Suzbija tjeskobu, stres i depresiju. Potiče obnovu kožnih ćelija, smanjuje kožne upale, pomaže pri zacjeljivanju ranica u ustima, smanjuje zadah iz usta i mučninu.

Mažuran (Origanum marjorana) Smiruje i okrepljuje u slučajevima tuge, samoće i gubitka bliske osobe. Olakšava disajne tegobe, kao bronhitis i astmu, pomaže pri zatvoru, opušta zgrčene mišiće.

Paprena metvica (Mentha piperita) Oraspoložuje, korisna je u liječenju emocionalnog šoka. Pomaže pri smanjivanju kašlja i ždrijelnih infekcija, ublažuje trbušne grčeve i žgaravicu, smiruje bolest kretanja.

Rimska kamilica (Chamaemulum nobile) Opušta, smanjuje tjeskobu, često djelotvorna za smirivanje bijesa u djece. Pomaže u čišćenju akni, osipa i kožnih upala, smanjuje upalu mišića, potiče apetit, smiruje proljev.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) Potiče pamćenje. Olakšava probavne tegobe i nadutost, potiče cirkulaciju, olakšava bolove u mišićima, čisti i stimulira kožu, sprječava infekcije.

Sandal (Santalum album) Sedativno i smirujuće djelovanje, dobar lijek za nesanicu. Ublažuje nadraženost ždrijela, bronhitis i astmu, omekšava suhu kožu, suzbija prhut, ublažuje povraćanje i smiruje proljev.