Opasnost od privrženosti Dunjaluku
Opasnost od privrženosti Dunjaluku

Opasnost od privrženosti Dunjaluku


Muhammed ibn Muslim Zuhri je bio razuman i obrazovan čovjek koga je sklonost prema imetku i položaju zavarala i odvela s Pravog puta. Pod starost je zapao u nedaće i teškoće koje su mu zagorčale život. Hazreti Ali ibn Husejn, mir s njim, napisao mu je pismo u kojem mu je uputio nekoliko savjeta i uputa. Između ostalog, napisao je i jednu kratku rečenicu u kojoj je ukazao na nedostatke i nezrelost razuma mladih ljudi i većinu opasnosti koje vrebaju na mlade na njihovom životnom putu.

“Kada je Dunjaluk nekog poput tebe bacio u niskost i propast uprkos brojnosti tvojih godina, upućenosti tvoje u nauku i bliskosti smrti tvoje, pa kako da se čuva onaj tek stasali mladić što je neupućen u nauku, čija misao je slaba, a razum nedozreo?”[1]

Mladi, ukoliko žele sreću i spas, moraju dobro promisliti o svojim odlukama i savjetovati se s razumnim i učenim ljudima. Trebaju slušati odmjeren govor svojih očeva i majki i slijediti njihove svrsishodne i korisne savjete i upute.

Ali, mir s njim, je rekao: “Ko prihvati savjet, bit će zaštićen od bruke i sramote.”[2]

Potrebno je da mladi, koji su zbog svoje tvrdoglavosti i svojeglavosti istupili s puta čednosti, čistote i vrlina, što prije iskoriste priliku koja im je na raspolaganju i pokoravajući se dobronamjernim savjetima i uputama svojih očeva i majki poprave svoje stanje. Oni trebaju biti sigurni da će se, ukoliko nastave sa svojim nedoličnim metodama i budu istrajavali u činjenju loših i nepristojnih djela, zasigurno suočiti sa žestokom društvenom kaznom. Na kraju će ih, ukoliko već ne bude kasno, život natjerati da se poprave.

Hazreti Ali, mir s njim, je rekao: “Koga blagost i ljubaznost ne popravi, popravit će ga kazna i odmazda.”[3]

Ali, mir s njim, je također rekao: “Onoga koga ne popravi velikodušnost i darežljivost, popravit će uvrede (koje će doživjeti u društvu).”[4]

 

Izvor: Muhammed Taqi Falsafi, Mladi, razum i osjećanja, svezak 1, (preveo s perzijskog: Nihad Čamdžić), Fondacija “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 2011, str. 310-311.

[1] Tuhafu-l-‘ukul, str. 277.

[2] Gureru-l-hikem, str. 650.

[3] Isto, str. 640.

[4] Isto, str. 710.