Organska hrana i enzimi
Organska hrana i enzimi

Organska hrana i enzimi


Što čovjek cijeni iznad svega drugoga? Svoj život!

Život je nešto što nijedan znanstvenik, kemičar, pronalazač ili inače čovjek nije nikada mogao stvoriti.

Život je jedina i isključiva povlastica svemogućeg Boga, našeg Stvoritelja. Bog je ipak dao ljudima povlasticu, da imaju slobodnu volju.

Samoodržanje je cilj muškarca, žene i djeteta. Dapače dijete može shvatiti da se ne može istovremeno biti živ i mrtav. Život rađa život, i ni na koji drugi način ne može se proizvesti život!

Nije li na temelju tih činjenica pametno, razumno, razborito i mudro misliti da i obnova života u vašem tijelu mora doći iz živoga, dakle iz žive hrane? Nije li jasno da život u hrani ima vlastitosti i sposobnosti da svakodnevno obnavlja i osvježava život u stanicama i tkivima našeg tijela?

Kako se može jesti život? Prirodne živežne namirnice sadrže život u svom prirodnom, sirovom stanju.

Živežne namirnice koje su bogate enzimima i rasle su na ispranom tlu jesu organska hrana. Hrana čiji su enzimi na visokoj temperaturi uništeni jest anorganska.

Dopustite mi da pojasnim značenje: organski i anorganski. Služim se pojmom “organski” za hranu koja je iz neprerađenog sjemena izrasla na tlu koje je, na temelju ispravne gnojidbe te odricanja od kemijskih sredstava i škodljivih zaštitnih sredstava, bogato kišnim glistama.

Naravno, svaka je sirova hrana organska; ali nije svaka sirova živežna namirnica organski zasijana i uzgajana!

Organski proizvedena hrana je puno vrjednija. Traje godinama da se opet kultivira neko iscrpljeno ili kemijski zatrovano tlo. Stanje mnogih površina određuje broj godina koje su potrebne da ga se prirodnim gnojivom i organskom obradom opet povrati u stanje prirodne plodnosti. Samo tada je tlo doista prikladno da se zasije sjemenjem, da donese lijepe i zdrave biljke koje su zaštićene od štetočina, bakterija i bolesti – upravo tako kao što je zdravo tijelo zaštićeno od bolesti.

Razlog što danas imamo tako mnogo bolesti ne može se svoditi samo na suvremeni sustav tržišta, koje proizvodi toliko obilje manje vrijedne hrane, nego i na to što je naše tlo bolesno, jer mu manjkaju ispravna njega i hrana.

Zdravo tlo = zdrava hrana = zdravo tijelo

Budući da enzimi tvore temelj naše prehrane, trebali bismo pri izboru svoje hrane najprije na njih misliti. To nisu supstance koje čovjek može sam praviti, niti se mogu umjetno proizvesti.

Enzimi su životno počelo u svim živim, organskim stanicama, bilo da su one sastavni dijelovi biljaka ili ljudskih i životinjskih tjelesa.

Samo Bog može stvoriti život. I zato samo Bog može stvoriti enzime.

Enzimi u tijelu daju svakoj stanici i svakom tkivu kao i njihovim djelovanjima aktivirajuće djelovanje sve dok tijelo živi. U trenutku kad tijelo umre gasi se život, kojeg simboliziraju njegovi enzimi, i od tada nadalje stanice i tkivo, iz kojih se organizam sastoji, nisu više podložni obnovi i započinju se raspadati.

Enzimi su u vašoj hrani život u atomima i molekulama iz kojih se sastoji hrana.

 

Izvor: dr. Norman W. Walker, Svakodnevno svježe salate održavaju vaše zdravlje, prirodnamedicina.org, pdf. izdanje, str.16-18.