Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a uz to ju je lako i uzgojiti. Svaki vrt u koji se zasadi obogaćuje širokom paletom sorti i boja koje variraju od zelene, žute, narančaste, crvene, ljubičaste ili smeđe. Jedan od razloga njene omiljenosti je i njen okus, zbog kojeg je dio mnogih sirovih i kuhanih jela te predstavlja nezamjenjiv začin.
Povijesni ostaci iz Perua ukazuju na to da su se u Srednjoj i Južnoj Americi konzumirale još prije 9600 godina. Kolumbo ih je donio u Europu 1493. gdje su vrlo brzo proširene i kultivirane. Danas se u svijetu uzgaja oko 50 sorti paprika.
Osim primamljivog okusa, imaju i posebne ljekovite odlike zbog kojih su dobrodošle na svačijem tanjuru.
Sastav i ljekovitost paprike
100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalija, te vitamina K, mangana, vitamina B i magnezija.
Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od naranče i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena paprici daje joj antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.
Zaštitnica vida
Paprika je bogata karotenoidom zeaksantinom koji je iznimno važan za zdravlje očiju. Smatra se da redovita suplementacija zeaksantinom kod ljudi sklonih makularnoj degeneraciji vidljivo utječe na prevenciju gubljenja vida, a također pomaže i kod postojeće bolesti. Zeaksantin snažnim antioksidativnim djelovanjem sprječava oštećenja leće, makule i retine. Štiti oko od štetnog (plavog) spektra UV zraka, pogotovo u vrijeme jakog sunčevog zračenja. Da bi se postigli osjetni rezultati, potrebno je dugotrajno uzimanje zeaksantina. Vitamin A u paprici također pomaže zdravlje očiju i u prevenciji noćnog sljepila.
Smanjuje rizik od raka prostate
U jednoj studiji praćena je skupina muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno zelene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su pojačano unosili zelene paprike i brokulu bila manja pojava ove bolesti.
Komponentama iz paprike – likopenu, beta karotenu, vitaminu C i A, te retinoidima pripisano je značajno smanjivanje rizika od raka prostate. Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstva koja bi mogla vrijediti i u prevenciji raka jednjaka i želuca.
4 puta bogatija vitaminom C od naranče
Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C! Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena. Kolagen je glavni strukturni protein u tijelu potreban za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa.
Redovita konzumacija hrane bogate ovim vitaminom jača imunitet, neutralizira štetne radikale i smanjuje rizik od mnogih bolesti.
Paprika za ljepšu kožu i kosu
Ovo ukusno povrće jedna je od najkorisnijih namirnica koje će pomoći vašoj koži. Vitamin C i karotenoidi, kojima obiluje, zaslužni su za kvalitetan, sjajan i čisti ten. Paprika pomaže koži u borbi protiv nepravilnosti kao što su pjege i mrlje. Vitamini, željezo i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se paprika preporučuje osobama svijetle puti i svima koji imaju problem s hiperpigmentacijom kože.
Ujedno, paprika na prirodan način djeluje u zaštiti kože od bora, oštećenja i starosti, zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima. Zbog antibakterijskog djelovanja, korisna je i u vanjskoj primjeni, u obliku maski za kožu kojima se mogu tretirati akne i prištići.
Za sjajnu i zdraviju kožu, možete napraviti masku od svježe ili sušene paprike, pomiješane s jednom žlicom meda. Nanesite je na lice i ostavite 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom. Ova namirnica je odlična i za njegu kose.
Sadrži vitamin B6, koji pomaže spriječiti gubitak kose, i veće količine željeza, zaslužene za bolju cirkulaciju vlasišta, koje će potaknuti rast kose. Papriku u prahu možete dodati u maloj količini kani za kosu, za intenzivniji crveni pigment.
Ublažava nesanicu, PMS i stres
Prirodni sastojci kojima paprika obiluje pomažu u smanjivanju anksioznosti, posebno one vezane uz PMS.
Štite organizam od posljedica stresa, ublažavaju nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost.
Vitamin B6 sudjeluje u proizvodnji “hormona sna”, melatonina, ali i serotonina, “hormona sreće”, pa će vam paprika, osim ukusnog obroka, biti i doza opuštanja u napornom danu.
Sagorijeva kalorije
Zbog niskoga udjela kalorija i bogatstva vitamina i minerala, paprika je dobrodošla u svakoj vrsti dijete. Nedavna istraživanja pokazuju da crvena paprika aktivira termogenezu i tako potiče sagorijevanje kalorija.
Iako ne sadrže kapsaicin, koji čili čini ljutim i potiče tijelo na znojenje, paprike ubrzavaju metabolizam bez utjecaja na otkucaje srca i krvni tlak.
Birajte paprike koje nisu oštećene ni kemijski tretirane kako biste uz užitak, svome tijelu osigurali i porciju zdravlja.
Redovita konzumacija paprike:
- podiže imunitet,
- ublažava PMS,
- potiče proizvodnju kolagena,
- poboljšava vid,
- štiti od raka prostate,
- podiže raspoloženje,
- potiče rast kose,
- ubrzava metabolizam i pomaže mršavljenju.
Izvor: alternativa-za-vas.com / pripremila: I. Sabljić