Pripreme za novu školsku godinu mogu početi
Pripreme za novu školsku godinu mogu početi

Pripreme za novu školsku godinu mogu početi


Kako početak školske godine ne bi bio šok za školarca koji je u jednom danu uživao u bezbrižnom ljetu, a već drugog se nespreman našao u školskim zadaćama i obavezama, dobro je dvije-tri sedmice prije početka nove školske godine pomoći djetetu s laganim pripremama za novu nastavnu godinu. 

Kako? Vrlo jednostavno – pričajte s djecom i slušajte šta imaju za reći kad je početak škole u pitanju. Normalno je da dijete ima određenih strahova i briga, pa je dobro razgovarati i o tim negativnim, ali i o pozitivnim stranama početka nove školske godine.

Kako razgovarati s budućim prvačićima?

Djeca koja će na jesen po prvi puta sjesti u školske klupe trebaju znati šta će se dogoditi. Roditelji mogu s djetetom prošetati do škole, dozvoliti djetetu da se poigra na igralištu, da vidi izvana kako izgleda školsko dvorište, a možete se igrati i pogađanja u kojoj će učionici vaš prvačić sjediti, kakvi će biti novi prijatelji i učiteljica. Pomoći mogu i razne slikovnice ili knjigice vezane za temu polaska u prvi razred. 

Ukoliko još niste počeli, možete dijete upoznati s brojevima i slovima, odnosno s gradivom koje će učiti u prvom razredu. Djetetu treba objasniti da će u školi biti puno novih prijatelja i puno igranja, ali i učenja novih zanimljivih stvari.

Ukoliko poznajete neko dijete koje će s vašim mališanom sjesti u školske klupe u septembru, pokušajte organizovati igranje i druženje kako bi zajedno, hrabrije i sigurnije započeli s novom avanturom i snalaženjem u novoj sredini.

Iznimno je važno prije početka školske godine uspostaviti dobru rutinu odlaska na spavanje i naviknuti dijete na jutarnja buđenja te samostalnost u pripremama za školu (pakiranje ruksaka, vezanje cipela, uredno pospremanje cipela i jakne i slično).

Šta trebaju znati osnovnoškolci?

Svaki novi razred novi je izazov za sebe. Svaki novi razred je novi početak, pa djeci osnovnoškolske dobi također treba  pomoć u pripremama za taj novi početak.

Ukoliko dijete osjeća lagnu nervozicu, naglasak stavite na pozitivne stvari vezane za početak škole. Dozvolite djetetu da samo odabere školsku torbu, pernicu, a ubacite u košaricu i nešto što nije nužnost, ali dijete želi (npr. šarene olovke, novu majicu ili dres, lijepi fascikl i slično). 

Posebo je važno razgovarati s djecom koji iz nižih razreda prelaze u više. Zasigurno će imati neka pitanja vezana za nove školske predmete, nove nastavnike, nove učionice i duži boravak na nastavi. Poslušajte šta dijete nosi u svojoj glavici i šta mu leži na duši i pokušajte mu dati kratki uvid u budućnost kroz neko vlastito pozitivno iskustvo iz školskih dana. Ukažite djetetu kako je važno to što odrasta, što je samostalnije i odgovornije. To će mu dati osjećaj ponosa i biti pozitivan poticaj.

Ukoliko uspijete, pokušajte zajedno odrediti neke ciljeve vezane za ocjene i učenje. Pokušajte zajedno planirati i organizovati vrijeme koje dolazi. Razgovarajte o vanškolskim aktivnostima, druženjima s prijateljima iz razreda, uspjesima koji su pred djetetom. Osjećaj optimizma i poleta, sanjarenja o uspjesima u školi, dat će i djetetu motivaciju i osjećaj nade da početak škole uopće nije tako loše doba godine.

 

Izvor: www.prvaosnovnaskola-stolac.edu.ba