Potrebni sastojci:
1,5 kg mesnatog paradajza,
2 kašike maslinovog ulja,
5 češnjeva nasjeckanog bijelog luka,
1/2 šolje sitno nasjeckanog svježeg bosiljka,
2 kašike mljevenog svježeg ružmarina,
1 kašičica šećera i
3/4 kašičice soli.
Priprema:
Paradajz uzdužno prerezati na pola. U plitki lim za pečenje, obloženog folijom, poredati paradajz. Pomiješati ulje, bijeli luk, bosiljak, ružmarin, šećer i sol. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporediti po paradajzu. Peći u pećnici. Može se poslužiti kao toplo jelo uz prilog ili upotrebljavati ohlađeno pri pripremi sendviča.
Da li ste znali?
Paradajz je poznat po visokom sadržaju likopena – antioksidanta neophodnog našem tijelu. Likopen pomaže u borbi s kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih bolesti. Ovaj snažan antioksidans štiti naše tijelo od slobodnih radikala, bolesti srca i krvnih žila te prijevremenog starenja.
Maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidativnim djelovanjem čuvaju stanice i odgađaju starenje. Sastojci masline imaju i protuupalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka.
Bijeli luk je poznat zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Njegov glavni sastojak je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Zbog svog jedinstvenog sastava, bijeli luk povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti disajnih puteva, probavnih tegoba, parazita i hroničnog umora.
Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi koje prirodno pronalazimo u bosiljku štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprečavaju starenje stanica i nastanak nekolikih vrsta raka.
Ružmarin može pomoći u prevenciji i liječenju raka. Odlično djeluje i protiv bakterija (stafilokok, streptokok, Escherichia coli) i protiv gljivica (Candida). Ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te na taj način poboljšava koncentraciju, stimulira pamćenje i liječi glavobolju.