Pet namirnica u prevenciji raka dojke
Pet namirnica u prevenciji raka dojke

Pet namirnica u prevenciji raka dojke


Prema rezultatima pet novih istraživanja u mogućnosti ste umanjiti sopstveni rizik od oboljenja raka dojke ukoliko u svoj jelovnik uvrstite određene namirnice.

Žena je u mogućnosti umanjiti rizik od raka dojke za dvije trećine pravilnom ishranom i održavanjem odgovarajuće tjelesne težine, kaže Cheryl L. Rock, profesor porodične i preventivne medicine na Univerzitetu California. Čak i žena koja nosi rizične gene za razvoj ovog oboljenja može umanjiti sopstveni rizik.

Upotpunite svoju prehranu obiljem namirnica s niskom razinom proteina i malim brojem kalorija koje će vam pomoći da svoju tjelesnu težinu držite pod kontrolom i snadbjeti vas jedinjenjima za borbu protiv kancera.

Brokula

Sulforafan, organsko jedinjenje u brokuli, umanjio je broj matičnih ćelija raka dojke (koji uzrokuju širenje karcinoma i recidiv) kod miševa, prema istraživanju provedenom na Univerzitetu Michigan. Samim konzumiranjem brokula možda se neće izdvojiti dovoljno sulforafana kako bi se postigao isti efekat, ali kako bi dobili najviše što možete, jedite brokule sirove ili kratko obrađene na pari, ili stir-fry postupkom. (Kuhanjem se uništava sulforafan.)

Losos

Prema istraživanju Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, uzimanje ribljeg ulja kao dodataka prehrani najmanje 10 godina može umanjiti rizik od duktalnog karcinoma, najčešćeg tip raka dojke. Smatra se da omega-3 masne kiseline u ribljem ulju smanjuju upale, koje mogu doprinijeti nastanku i razvoju raka dojke. Ali možete i preskočiti ovaj dodatak prehrani, kažu istraživači u studiji, ukoliko sedmično jedete oko 200 g masne ribe (losos, sardine, tuna).

Maslinovo ulje

Evo još jednog razloga da posegnete za ekstra-djevičanskim maslinovim uljem. Naime, kada su istraživači u Barseloni davali štakorima s rakom dojke hranu koja je pretežno sadržavala ekstra-djevičansko maslinovo ulje (nasuprot kukuruznom ulju), otkrili su da su antioksidansi u maslinovom ulju te oleinske kiseline (mono-nezasićene masti) ugušile rast malignih ćelija.

Peršun

Znanstvenici sa Univerziteta Missouri otkrili su da ova biljka zapravo može inhibirati rast kancerogenih ćelija. Životinje kojima je davan apigenin, sastojak kojim obiluje peršun (i celer), povećale su otpornost na razvoj kancerogenih tumora. Stručnjaci preporučuju svakodnevno dodavanje nekoliko prstohvata mljevenog svježeg peršuna obrocima.

Kafa

Dvije šoljice kafe dnevno mogu umanjiti vaš rizik od agresivnog oblika raka dojke, kaže studija provedena u maju 2011. godine od strane Breast Cancer Research.

Jedno od objašnjenja je da antioksidansi koji se nalaze u kafi štite ćelije od oštećenja koja mogu voditi nastanku i razvoju raka, kaže autor studije dr. Jingmei Li.

 

Izvor: healthyliving.msn.com

Prevod: A. Kadrija