Pire od prosa i karfiola
Pire od prosa i karfiola

Pire od prosa i karfiola


Proso je žitarica koja tijelo opskrbljuje mnoštvom korisnih hranjivih tvari.  Sadrži čak 15 % bjelančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin. Proso je i odličan izvor minerala, jer u njemu ima željeza, magnezija, mangana, fosfora i kalija.

U novije vrijeme karfiol se, kao i ostalo povrće iz “porodice kupusa”, sve više preporučuje i koristi kao zdrava hrana. Zbog svoje energetske, hranljive i ljekovite vrijednosti, veoma povoljno djeluje protiv bolesti koje nastaju usljed savremenog načina života i ishrane.

Isprobajte sljedeći recept koji u sebi objedinjuje koristi ovih visokovrijednih namirnica! Jedite zdravo!

Potrebni sastojci:

200 g prosa,

1 srednji karfiol,

so,biber,

maslinovo ulje i

svježi peršun.

Priprema:

Karfiol oprati, isjeći na manje cvjetove i kuhati oko 15-20 minuta u slanoj vodi dok ne omekša.

Izvaditi karfiol, pa u dvije čaše tečnosti u kojoj se kuhao karfiol staviti opran proso i kuhati 15-ak minuta tj. dok ne omekša i upije tečnost. Prema potrebi doliti još malo vode.

Sastaviti proso i karfiol pa ih potom izmiksati. Posoliti, pobiberiti i staviti malo maslinovog ulja. Pri posluživanju ukrasiti sitno isjeckanim svježim peršunom.  

Prijatno!