Podsjetnik za osnovne recepte;nema pretenzija da zamjeni pravi makrobiotički kuhar
Podsjetnik za osnovne recepte;nema pretenzija da zamjeni pravi makrobiotički kuhar

Podsjetnik za osnovne recepte;nema pretenzija da zamjeni pravi makrobiotički kuhar


PRIPREMA ŽITARICA

Integralna riža

Riža se opere, ocjedi i drvenom kašikom miješa u nehrđajućoj posudi sa debelim dnom dok se ne prosuši. Zatim se stavi u exspres lonac, doda 1,5 šolja vode na 1 šolju riže i ‘među prste soli’. Kada voda provri temperatura se smanji na minimum i kuha 50 minuta. Ako se kuha bez exspres lonca uzimaju se 2 šolje vode na 1 šolju riže i kuha poklopljeno.

Isto se pripremaju i ječam, raž i pšenica.

Proso i heljda se prvo proprže na suho, a onda im se doda 2 puta veća zapremina ključale vode, posoli i kuha 30 minuta. 

Osnovna miso supa

Iz omjera ½ čajne kašike misa na 1 šolju vode, određena količina misa se razmuti u malo hladne vode i doda u vodu u kojoj se kuha povrće, alge ili samo voda. Temperatura se smanji i kuha još 3 minute.

Kolač od najmanje 3 vrste žitarica

U posudu staviti 1/3 integralnog pšeničnog brašna, 1/3 kukuruznog brašna, 1/3 zobenih pahuljica i 1 šolju kuhanih žitarica u zrnu (riža, ječam, proso…), dodati šolju grožđica, malo cimeta, ½ šilje maltexa, (malo ulja i jabukovog sirćeta) i vode da sve bude gusta smjesa. Izliti u namazan pleh i peći na 2000C oko ½ sata. 

Priprema mahunarki

Sve mahunarke osim leće (sočiva) treba prethodno namočiti i kuhati u exspres loncu. Na dno lonca staviti komad kombu alge. Nakon 45 minuta lonac se otvori, alga se isjecka, doda morska sol, malo tamarija i kuha još 20 minuta. 

Bancha čaj

2 supene kašike čaja propržiti u suhoj posudi i preliti sa 1,5 l vode, sačekati da provri i kuhati 4-5 minuta. Isti čaj se može još jednom koristiti, samo se ovog puta malo duže kuha. 

Kombu čaj

Komad kombua od 8 cm kuhati sa 1l vode. Kad proključa smanjii temperaturu i kuhati još 15 minuta. Dobar je za jačanje krvi i kao izvor kalcijuma i ostalih minerala. (Isti komad kombua nakon kuhanja čaja upotrijebiti za kuhanje mahunarki).

Makrobiotička turšija

Isjeckati povrće, posoliti (morska sol), pritisnuti nečim. Kad pusti vodu složiti u teglu, na dno se stavi komad kombu alge. Dodati vode da bude puna tegla i kašiku tamarija ili komadić misa razmućen u vodi. Za par dana je gotova.

VITAMINI                                                                

A

Zeleno lišće povrća ( kelj, peršin, potočarka, roccoli), mrkva.

  B

Bademi, soja, riža, leća i dr. grahotice.

B2

Sjemenke suncokreta, soja, proso, pšenica, raž, sezamove sjemenke, leća, indijski bob.

B12

Fermentiana hrana kao miso, tamari, soja, sos, tempeh, natto i alge.

C

Peršun,potočarka, kupus, lišće mrkve, broccoli, kelj, karfiol, bancha.

D

Sušena riba, neko povrće (sunčevi zraci su najbolji izvor ovog vitamina).

E

Smeđa riža i sve cjelovite žitarice, orasi, grahorica, zeleno lišće povrća.

F

Biljna ulja, maslinovo i sezamovo ulje.

K

Zeleno lišće povća, kupus, peršun, producira ga i crijevna flora.

 

MINERALI

Kalcij

Sezamove sjemenke, alge, zeleno povrće, orasi, sjemenke suncokreta.

  Magnezij

Alge,soja,leća, zeleno lišće povrća.

Fosfor

Žitarcice, alge, orasi, grahorice, bancha.

Kalij

Alge, soja,suho voće, orasi, povrće (kelj, rotva, kupus, karfiol).

Željezo

Alge, sezamove sjemenke, mahunarke, smeđa riža, zeleno povrće (peršun,kelj).

Jod

Alge, zeleno povrće.

Natrij

Alge, zeleno lišće povrća,suho voće, celer, morska sol, miso.


MASTI I ULJA

Osnovna ulja koja se upotrebljavaju u makrobiotičkoj ishrani su nezasićena ulja. Ona se u kuhanju i prženju upotrebljavaju nerafinirana.

Žitarice, pogotovo zob, sadrže dosta ulja (masnoće), a također, manje količine sadržane su u gotovo svim vrstama biljaka. 

BJELANČEVINE

Žitarice, mahunarke, orasi i povrće, svi sadrže neophodne amino kiseline. Miso i Shoyu, čisti produkti soje su posebno bogati bjelančevinam. Sadržaj bjelančevina u nekim vrstama biljne hrane (grami na 100 grama);

 

Cjelovite žitarice:

– Smeđa riža……………….7,4 – 7,5

– Pšenica……………………9,4 -14,0          

– Zob……………………….13,0

– Pros………………………..9,9 -12,7

 

Mahunarke:

– Azuki………………………21,5

– Soja (miso, tamari)……34,1 – 34,3

– Grah……………………….20,0

 

 

IZVOR: Zavod za unapređenje domaćinstva BiH, Sarajevo