Povijest medicinskih časopisa u svijetu
Povijest medicinskih časopisa u svijetu

Povijest medicinskih časopisa u svijetu

Počeci medicinske žurnalistike padaju u 17. stoljeće, u vrijeme osnutka niza naučnih akademija koje su izdavale i prve naučne časopise. U tim je časopisima objavljen i niz medicinskih radova.

U drugoj polovini 17. stoljeća pojavili su se prvi čisto medicinski časopisi. U 18. stoljeću osnovan je veći broj medicinskih časopisa, osobito u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, ali i u nekim drugim evropskim zemljama. Potkraj stoljeća pokrenuta su prva dva medicinska časopisa u Sjedinjenim Američkim Državama. Osobit procvat doživjela je medicinska žurnalistika u toku 19. stoljeća.

Godine 1880. bilo je samo u Evropi 585 medicinskih časopisa, a oko 200 u ostalim dijelovima svijeta. Mnogi od tih časopisa održali su se do današnjeg dana. Broj medicinskih časopisa počeo je naglo rasti početkom 20. stoljeća. Od 1900. do 1950. izlazilo je u svijetu oko 13.000 medicinskih časopisa.

 

Izvor: Zdravlje u kući, porodična revija, god. IV, br. 33, „a-roto press“ d.o.o., Sarajevo, avgust/kolovoz 2005, str. 79.