Pozitivne tačke kulture u zapadnom modelu napretka
Pozitivne tačke kulture u zapadnom modelu napretka

Pozitivne tačke kulture u zapadnom modelu napretka

Disciplina i kreativnost

Ako navodimo tačke različitosti napretka sa islamskom logikom u odnosu na zapadni razvoj, ne trebamo zanemariti ni zajedničke tačke.
Postoje i određene zajedničke tačke, koje su bile prisutne tokom razvoja zapadnih zemalja: duh preuzimanja rizika, koji je, istini za volju, jedna od dobrih osobina i svojstava Evropljana, duh kreativnosti, inicijative i discipline, koji su veoma potrebni, i u društvu u kojem ovakvih pregnuća ne bude, napredak neće biti ni ostvaren. I ove stvari su potrebne.

Ako mi trebamo ove stvari naučiti, naučit ćemo ih; a ako postoje u našim izvorima, trebamo ih obnoviti i provoditi.

Preuzimanje rizika i napor

Povremeno istražujem sudbinu i historiju naroda – ne samo u prošlosti nego i u savremenosti – i uočavam da dva činioca imaju najznačajniji uticaj na nacionalni napredak: jedno je preuzimanje rizika, a drugo težak rad, trud i upornost.

Preporučujem vam danas ove dvije odlike. Nasuprot preuzimanju rizika je strah.
Strah od čega?
Strah od neuspjeha, koji prate isprike: Ne počinjimo, da ne bismo bili neuspješni; ne krećimo, jer možda nećemo stići; nemojmo pokušavati, jer možda neće biti prihvaćeno; ne upuštajmo se u nešto, da nam to ne bi načinilo teškoće; sve su to ponašanja suprotna preuzimanju rizika.

Jedna od dobrih osobina zapadnjaka – mi i dobre i loše osobine posmatramo uporedo i ne poričemo one dobre – jeste preuzimanje rizika. Zapadnjaci su prihvatili ovu pozitivnu osobinu, a njihovim tragom i Amerikanci, koji su u prvi mah prihvatili kulturu Evropljana. Preuzimanje rizika može neko društvo učiniti uspješnim.

Vi mladi trebate se pripremiti; strah od mogućnosti da možda nešto nećete moći provesti veoma je loša stvar. Ponekad čovjek sebi predočava budućnost kao nešto što će ga dovesti u beznadežno stanje, a to je po mom mišljenju jedna od manjkavosti.

Sada, ako smo ušli na univerzitet, ako smo spremali ispit, ako smo uradili to istraživanje, ako uđemo u smjer istraživanja i proučavanja, da li ćemo biti primljeni?
Da li će nas primiti ili neće?

Trebate ući! Kaže arapski pjesnik: “Gori od nevolje je strah da će se ona desiti.” To je gore od same nevolje. “Šta ako ne uspije?”

Ne treba razmatrati ono “šta ako”; uđite tamo kamo ste krenuli, vidjet ćete da je ostvarivo. Na svim materijalnim i duhovnim poljima gdje čovjek zapaža uspjehe, ova hrabrost, smjelost i zabacivanje straha od mogućeg neuspjeha veoma je značajan činilac koji nas vuče naprijed.

Izvor: Sejjid Ali Hamenei, Temelji islamske kulture, sv.1, s perzijskog preveo Sabahuin Šarić, fondacija Mulla Sadra u BiH, Sarajevo 2014.