Pravilan odnos prema roditeljima
Pravilan odnos prema roditeljima

Pravilan odnos prema roditeljima

Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti. (Lukman, 14)

Kada su upitali Poslanika, a.s., ko najviše zaslužuje našu ljubav i pažnju, odgovorio je tri puta majka, a zatim otac. Ovaj hadis ne ukazuje na to da je majka tri puta vrednija od oca, nego je to Poslanik, a.s., rekao tri puta kako bismo shvatili da je majka na visokom mjestu i da ona zaslužuje našu ljubav i pažnju više nego iko drugi.

Najbolji i najljepši primjer

Najbolji primjer odnosa između roditelja i djece jeste primjer Muhammeda, a.s., i njegove kćerke Fatime. Kada bi ušla kod Poslanika, a.s., ustao bi i poljubio je, te bi joj napravio mjesta pored sebe. A kada bi Poslanik, a.s., ušao kod nje, ustala bi, poljubila ga i napravila mu mjesto kraj sebe.

Fatima je mnogo voljela svoje roditelje. Poslije majčine smrti svu svoju ljubav usmjerila je ka ocu. Dan je počinjala i završavala razgovarajući sa njim, pružajući mu podršku. Njen otac je bio njen ponos. Bio joj je uzor u svemu.

A kakav je naš odnos prema roditeljima?

Svojim roditeljima pokažimo poštovanje uvijek, i ne zaboravimo nekoliko savjeta:

– Blago i nježno im se obraćajmo;

– Dogovarajmo se s njima oko poslova;

– Na njihov poziv odazivajmo se žurno i nasmijanog lica;

– Ustanimo roditeljima kada uđu u kuću i poljubimo ih;

– Pomozimo im u kućnim poslovima.

 

Izvor: Elif, časopis za djecu, god. VI, br. 41, Udruženje vjeroučitelja, Sarajevo, mart 2016, str. 12-13.