Preporučujemo Vam knjigu : Obnovi svoj život
Preporučujemo Vam knjigu : Obnovi svoj život

Preporučujemo Vam knjigu : Obnovi svoj život

Autor: Muhammed el-Gazali


Ponekad čovjek luta po ovoj Zemlji zbunjeno, a nekada loše procijeni situaciju u kojoj se nalazi. Pod pojmom loše procjene stvari podrazumijeva se čovjekov prelazak iz zablude u još veću zabludu, nesnalaženje u obavezama koje stoje pred njim i u krizama s kojima se suočava.
Američki pisac i predavač Dale Carnegie kaže: „Ostalo je da naučimo tri koraka koja se moraju poduzeti da bi se riješio neki problem, a to su: izvuci činjenice, razmotri te činjenice, čvrsto zauzmi stav, a potom radi po njemu.“
On, također, kaže: „Ako želimo riješiti svoje probleme, koji pretvaraju naše dane i naše noći u neizdrživi pakao, onda moramo poduzeti ova tri navedena koraka!“
U ovoj knjizi El-Gazali nam kroz mnoge primjere ukazuje da prava pokretačka snaga za obnovu života izvire iz čovjekove nutrine. Čovjeka, koji odlučno kroči kroz život, neće pokolebati teški uslovi koji ga okružuju, ma koliko bili loši, niti će on pasti pod njihov utjecaj. Naprotiv, uspjevajući sačuvati svoju osobenost, on će se njima okoristiti, poput sjemenki ruže koje se zakopaju pod tlo pa probijaju sebi put u pravcu sunčeve svjetlosti, šireći ugodan miris.
Također, čovjek koji ima kontrolu nad sobom i svojim vremenom, zadržava slobodu akcije u susretu sa svim nemilim događajima te je u mogućnosti učiniti mnogo toga, ne očekujući pomoć kako bi ostvario ono što želi. Koristeći svoje skrivene snage, nadarenosti koju posjeduje te ograničene mogućnosti koje mu se pružaju, on može graditi život iznova.
Čovjek u ovom nesigurnom i nemirnom svijetu mora svojoj ličnosti vratiti ispravnost i harmoniju. Za to je zaslužna vjera. Uloga vjere među ljudima jeste da uredi njihovo ponašanje i međusobne odnose na principima istine i pravde, da bi živjeli na ovom svijetu bez nasilja i neznanja. Vjera je za čovjekovu dušu ono što je hrana njegovu tijelu – potreba za njegovu postojanost i užitak za njegova čula. Prirodno je da iskreno pokajanje bude prekretnica na životnim raskrsnicama i graničnik između dva različita perioda, kao što zora razdvaja mrak i svjetlost. Ovakav povratak Bogu nije samo varka nakon koje se čovjek vraća u naviknuti nered i moralni pad. To nije pusti pokušaj kome nedostaju iskrena odlučnost i snaga podnošenja, koja obiluje praznom diskusijom. Taj trijumfalni povratak, kome se Allah raduje, jeste pobjeda čovjeka nad razlozima slabosti i pospanosti, uništenje klica niskosti i prijestupa i izbavljenje iz kandži strasti i poricanja, a zatim njegovo konačno skrašavanje u atmosferi punoj imana, dobročinstva, zrelosti i ispravnosti.
El-Gazali u ovoj knjizi poziva čovjeka na obnovu vlastitog života i izgradnju ličnosti. Govori o brigama i teškoćama, o tome kako otkloniti uzroke uznemirenosti, mahane koje nastaju u besposlici, o problemima kojima je sam čovjek uzrok te o načinima njihovog rješavanja.