Priča o Kapljici Kišić
Priča o Kapljici Kišić

Priča o Kapljici Kišić

Ja sam Kapljica Kišić. Ja sam svjetski putnik. Ispričat ću vam nešto o svom posljednjem putovanju.

Moj put je započeo iznad Jadranskog mora. Plutala sam na valovima sa svojim prijateljima. Spuštali smo se i dizali i gledali kako sunce izlazi iznad planina. Bilo je prekrasno!

Sunce se podiglo visoko iznad planina. Počelo mi je biti vruće. Postajala sam sve toplija i toplija. Najednom, izdigla sam se iznad vode. Krenula sam prema nebu. Postajala sam sve veća i veća, moje su se molekule sve više udaljavale. Ekspandirala sam.

Nisam više izgledala kao kapljica vode. Postala sam nevidljiva. Pretvorila sam se u vodenu paru. Isparila sam! Podigla sam se visoko u nebo. Puno je mojih prijatelja krenulo sa mnom. I oni su isparili. Zajedno smo oblikovali oblak.

Vjetar nas je nosio po nebu. Putovali smo od mora prema kopnu. Ljudi na plaži su bili tužni kada su nas vidjeli. Zaklanjali smo im sunce.

Prošli smo iznad njih i krenuli prema planinama. Vjetar nas je nastavio gurati. Stigli smo do planina u vrijeme zalaska sunca. Zrak iznad planina bio je hladan. Postalo mi je hladno. Kako sam se hladila, postajala sam sve manja i manja. Moje su se molekule približile i postala sam ponovno kap vode. Kondenzirala sam.

Postala sam preteška da me oblak drži. Počela sam padati prema zemlji. Postala sam kap kiše! I moji prijatelji su kondenzirali. I oni su postali kapi kiše!

Pali smo u mali potok i počeli teći prema dnu planine. Potok je ušao u veliku rijeku. Putovali smo niz planinu. Kretali smo se vrlo brzo. Imali smo puno energije.

Odjednom, našli smo se u dugom tunelu. Stroj zvan turbina bio je na kraju tunela. Požurili smo prema turbini kako bi ju zavrtili. Turbina je uzela našu energiju kako bi proizvela električnu energiju.

Krenuli smo natrag u rijeku. Rijeka je dalje plovila kroz gradove i sela dok nije došla do mora. Došla sam opet na valove. Bila sam sretna što sam se vratila kući. Bio je to uzbudljivo putovanje vodenim ciklusom.

 

Izvor: Priručnik o energiji za odgajatelje djece predškolske i školske dobi, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Zagreb, 2012, str. 17.