Što je efekt staklenika?
Što je efekt staklenika?

Što je efekt staklenika?

Staklenik čine staklenički plinovi ugljiik dioksid i metan. Sunčeva energija prolazi kroz staklenik i grije Zemlju. Tlo, zrak i oceani skupljaju toplinu i emitiraju ju natrag u okolinu. No staklenik ne dozvoljava izlazak topline iz zemljine atmosfere. Taj je efekt vrlo važan za život na zemlji. Bez njega Zemlja bi bila puno hladnija – prehladna tako da na njoj ne bismo mogli živjeti (oko -18°C, a ne +15°C kao što je danas).

Dakle, efekt staklenika omogućava povoljne uvjete za održavanje života na našoj planeti kada je količina plinova koji čine staklenik (ugljik dioksida i metana) u određenim granicama.

No prevelika količina ugljik dioksida koji nastaje kada mi koristimo energiju iz fosilnih goriva štetna je za našu planetu. On se skuplja u atmosferi, pojačavajući tako efekt staklenika i ne dopuštajući da se određeni dio topline ipak vrati u atmosferu. Kao posljedica javlja se povećanje prosječne temperature zemlje i oceana, tj. globalno zatopljenje.

Globalno zatopljenje uzrokuje otapanje ledenjaka, razorne vjetrove, poplave i sl. Ljudi, biljke i životinje pate. Topljenjem ledenjaka nestaje kopno na Antarktici i pingvini koji tamo žive ne mogu podizati svoje mladunce. Zbog zagrijavanja mora izumiru koraljni grebeni i mnoge druge biljne i životinjske vrste. Polarni medvjedi na ledenjacima love tuljane. Budući da su oni sve rijeđi, medvjedi ostaju bez hrane.

Fosilna goriva koja su uglavnom odgovorna za globalno zatopljenje su još uvijek dominantan izvor energije.

Što možemo učiniti kako bi smanjili emisiju stakleničkih plinova i time izbjegli ove negativne posljedice po našu planetu?

Možemo:

1. Koristiti obnovljive izvore energije!

2. Štediti energiju!

Izvor: Priručnik o energiji za odgajatelje djece predškolske i školske dobi, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Zagreb, 2012, str. 6.