Priroda i njeno bogatstvo
Priroda i njeno bogatstvo

Priroda i njeno bogatstvo

Autor: mr. Narcisa Turković

Prirodno okruženje pruža nam širok spektar „usluga ekosistema“, sve ono najosnovnije što je ljudima potrebno. Tu spadaju usluge poput hrane, vlakana, energije, vode za piće, građevinskih materijala, prirodnih lijekova, svjetlosti itd.
Porast tehnologije i industrije možda nas je površno distancirao od prirode, ali nije promijenio naše oslanjanje na prirodni svijet. Naime, većina onoga što svakodnevno koristimo i konzumiramo izvorno je proizvod koji potječe iz prirode.
Pored ovakvih fizičkih dobara, svijet prirode pruža nam i manje „opipljive“, ali ne manje važne poklone, koji se ogledaju u ljepoti, umjetnosti i duhovnosti.
Nema sumnje da je zemlja bila i ostala jedan od ključnih darivatelja ljudima. Sve što je ljudima oduvijek trebalo da prežive, osigurava priroda koja ih okružuje: hrana, voda, lijekovi, materijali za sklonište, pa čak i prirodni ciklusi kao što su klima i hranljivi sastojci.

Svježa voda
Ne postoji fizička materija koju ljudi potrebuju više od slatke vode. Dobro je poznata i dokazana činjenica da bez vode možemo preživjeti svega nekoliko dana. Dok zagađenje i prekomjerna upotreba ugrožavaju mnoge svjetske izvore pitke vode, priroda ima staromodno rješenje, bar po pitanju zagađenja. Zdravi slatkovodni ekosistemi – slivovi, močvare i šume – prirodno čiste zagađenje i toksine iz vode. Zemlja, mikroorganizmi i korijenje biljaka igraju ulogu u filtriranju i reciklaži zagađivača s cijenom koja je daleko jeftinija od izgradnje fabrike za filtraciju vode. Prema istraživanju, što je viši biodiverzitet ekosistema, brže i efikasnije je prečišćavanje voda.

Zrak
Čist i svjež zrak su jedan od najbitnijih faktora za zdrav život. Svi bismo trebali razmišljati kako da što više smanjimo aktivnosti kojima zagađujemo zrak. Na taj način savjesno mislimo o vlastitoj sadašnjosti i budućnosti naše djece. Čak i jednostavan postupak poput odabira šetnje umjesto vožnje autom, ukoliko nam to okolnosti dopuštaju, može igrati značajnu ulogu.

Oprašivanje
Zamislite vlastiti pokušaj da oprašite svaki cvijet jabuke u voćnjaku, a potom se sjetite da taj složeni posao priroda obavlja za nas. Insekti, ptice pa čak i neki sisari oprašuju biljke širom svijeta, uključujući i poljoprivredne kulture. Stoga povedimo računa o njima.

Zdravlje zemljišta
Zemljište pod našim nogama mnogo je važnije nego što znamo priznati. Zdravo plodno tlo osigurava optimalne domove za biljke te učestvuje u nizu prirodnih ciklusa, od recikliranja hranljivih materija do prečišćavanja vode. Često zanemarujemo tu činjenicu, obezvrijeđujući vrijednost zemlje vlastitim zagađivanjem.

Medicina
Priroda je naš najveći resurs za medicinu. Već dugi niz godina priroda ljudima pruža mnoštvo lijekova kojima se spašavaju životi i liječe različite bolesti, od aspirina i morfija do brojnih lijekova protiv raka i HIV-a.

Umjetnost
Zamislite poeziju bez cvijeća, slikanje bez pejzaža ili film bez scenografije. Sve to je pristiglo iz prirode. Kako bismo znali kako izgleda safari bez afričke prirode, ili okean i svo bogatstvo koje se nalazi u njegovim dubinama?! Kako bismo mogli zamisliti šarolike pejzaže bez postojanja prirode?! Priroda je bila i ostala neprikosnovena muza mnogih umjetnika.
Osvrnemo li se oko sebe i razmislimo o svijetu u kojem živimo, shvatit ćemo da u potpunosti zavisimo od zdravog prirodnog okruženja. Čista priroda je bitan faktor našeg prosperiteta i dobrobiti. To je osnova za našu ekonomiju i društvenu strukturu, naše domove i komšiluke, našu sposobnost da stvaramo i konstruiramo stvari, naše zdravlje i sreću! Ljudska bića su tek djelić prirodnog svijeta, jedna vrsta među milionima drugih. Stoga, treba da djelujemo u skladu s prirodom, a ne protiv nje, za naše dobro danas i za bolje sutra.