Prostatu čuvaju kopriva i tikva
Prostatu čuvaju kopriva i tikva

Prostatu čuvaju kopriva i tikva


Za održanje općeg spolnog zdravlja muškarca, kao i liječenje dobroćudnih povećanja prostate, pomoć se oduvijek tražila u domaćim čajevima i jelima, a važnost prehrane pri liječenju te bolesti danas potvrđuju i naučnici

Dobrim odabirom namirnica u svakodnevnoj prehrani, uz primjerenu zdravstvenu brigu, možemo sebi dosta i sami pomoći da bismo pobijedili ovu bolest. Kao iznimno povoljni nabrajaju se serenoa repens, glutaminska kiselina, glicin, alanin, a u slučaju zloćudnih tumora pojedini autori predlažu minerale, vitamine i druge namirnice koje pospješuju imunitet i djelomično usporavaju rast zloćudnih ćelija. No, samo uz liječnički nadzor i sistematsku kontrolu mogu se, uz postojeću terapiju, uključiti neki od samoinicijativno odabranih preparata.

U narodu je provjereno sljedeće: ukoliko dosad niste probali bučino ulje (ulje od tikve), ovo vam je prilika da obogatite jelovnik, a možda i poboljšate svoje zdravlje. Bučino se ulje dobiva iz sjemenki, a najcjenjenije je ulje dobiveno hladnim postupkom. Tamne je boje i intenzivnog mirisa i okusa koji jelima daje svojstvenu aromu, a najbolje ga je dodati na gotovo jelo, i to u odgovarajućim količinama. Ne treba zaboraviti da 100 g ulja ima energetsku vrijednost od 900 kcal, a znanstvenici ističu kako je debljina velik faktor rizika za bolesti prostate. Dakle, volite li grickati košpice, vodite računa o količini zbog kontrole unosa kalorija.

U jelima od koprive ne možete pretjerati, jer se radi o namirnici niske kalorijske vrijednosti. Čaj je pomalo opore arome te je znatno ugodniji mlak i hladniji nego topao. Nije ga poželjno sladiti, jer dodatak sladila najčešće negativno utječe na njegov okus. Spravljate li salatu od koprive, odaberite isključivo svijetle, meke, mlade izdanke i, naravno, posebnu pažnju posvetite gdje ona raste.

Vrlo cijenjeni su i voćni čajevi, origano, šparoge te maslinovo ulje i druge namirnice koje pokazuju da zdravlje ovisi o optimalnom unosu vitamina, minerala i fitokemikalija.

 

Izvor: Zdravlje, porodična revija, god. IV, br. 28, Avaz, Sarajevo, mart/ožujak 2005, str. 51.