Psihološko zdravlje žene u vrijeme trudnoće
Psihološko zdravlje žene u vrijeme trudnoće

Psihološko zdravlje žene u vrijeme trudnoće

Autor: Jasna P. Subašić, dipl. psiholog


Za većinu bračnih parova, vijest o proširenju porodice razlogom je neizmjerne radosti i ushićenosti, osobito ako je u pitanju prvo dijete. Narednih devet mjeseci, uobičajeno, protiče u brizi za majku, te u budnom praćenju kako vašega fizičkog stanja i tjelesnih promjena, tako i razvoja bebe. No, kada su trudnice u pitanju, nepravedno se zapostavlja briga za mentalno stanje žene, te razumijevanje psiholoških promjena u najosjetljivijem periodu vašeg života. Razlog tome je, uglavnom, pretpostavka da bi žena „trebala“ i „morala“ da se osjeća dobro dok je u blaženom stanju, te da nema mjesta za anksioznost (tjeskobu), napetost, tugu, razdražljivost…osobito ako sve protiče u najboljem redu. Očekivanja okoline, na taj način, ne olakšavaju situaciju budućoj majci, čije psihološko stanje može da bude znatno drugačije.

Fizički stres, promjene u tijelu, hormonalne promjene, uz svakodnevne obaveze koje se tiču posla i porodice (a koje i dalje morate da obavljate isključivo vi) – u velikoj mjeri mogu negativno da utječu na vašu emocionalnu stabilnost. Nagle i česte promjene raspoloženja koje pogađa veliki broj trudnica, uglavnom su neshvatljive i neprirodne ostatku porodice. Imajte uvijek na umu da će upravo hormonalne promjene u vašem tijelu biti uzrokom da ste jedan trenutak ljutite, a naredni depresivne; da se jedan čas smijete, a naredni plačete.

Sve nabrojano je savršeno normalno. I sam razgovor sa supružnikom ili drugom bliskom osobom može da pomogne.

Trudnoća donosi sa sobom određenu količinu stresa, ali i neizmjeran osjećaj radosti i ponosa pri iščekivanju novog člana porodice. U ovome procesu, za ženu je veoma važno da posjeduje visok nivo samopouzdanja i osjećaj da može da se nosi sa novonastalom situacijom i događajima koji slijede.

Trudnoću, tokom njenih različitih razdoblja, prate različiti strahovi i bojazni. U prvom trimestru, buduće majke, najčešće su opterećene brigom da ne izgube bebu i mislima da li će uopće moći da održe trudnoću. Ovi strahovi, mada u većini slučajeva neutemeljeni, normalni su u ranom periodu trudnoće.

Kada jednom anksioznost i stres prvog trimestra prođu, nastaju emocionalne promjene drugog trimestra. Iako su osjećaji u ovom periodu manje intenzivni, ipak mogu biti jednako uznemiravajući. Trudnica počinje da naglo dobija na težini, što katkada negativno utječe na samopouzdanje.

Strahovi u vezi sa porodom koji slijedi i dolaskom novog člana porodice, bojazni su koje prate trudnice u zadnjem, trećem tromjesečju trudnoće. Otežano kretanje, poremećen ritam spavanja, povremeni (normalni) bolovi u predjelu karlice i donjih ekstremiteta, te sve ostale fizičke promjene, dodatno  utječu na  psihičku iscrpljenost i razvoj tjeskobe, razdražljivost i plačljivost, čak i onda kada ne postoji osobit razlog za to.

U nastavku vam nudimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da period trudnoće prođe što bezbolnije, sa što manje nervoze i stresa.

Naučite da prihvatite pomoć! – Ukoliko želite dobro sebi, naučite prihvatiti pomoć bliskih osoba u vašem životu. Žene naših prostora i mentaliteta sklone su na sebe preuzimati prevelik dio obaveza u svakodnevnom životu. Vaš svijet se neće raspasti, ako malo usporite ritam i dio poslova koje ste radili vi prebacite na svoje bližnje.

Hranite se kvalitetno – To nije važno samo za razvoj vaše bebe, već i za vas same. Pravilno odabrana hrana može pomoći u psihološkim stanjima kao što su stres i anksioznost.   Vjerovatno ste čuli za serotonin, popularno nazvan i hormon sreće, supstancu koja utječe na raspoloženje. Međutim, serotonin se sintetizira iz aminokiseline triptofana. Neki od izvora triptofana su: puretina, mlijeko, kikiriki, sojino mlijeko, sjemenke suncokreta, grašak, grah, banane, riba i jaja. Iznimno je važno da ishrana bude izbalansirana i da uz namirnice bogate triptofanom jedete i zeleno lisnato povrće, krompir, žitarice i voće.

Tjelovježba – Većina trudnica, koja odranije nema naviku redovitog fizičkog vježbanja, ovaj savjet neće dočekati s radošću. Ipak, umjerena tjelovježba, naravno uz konsultacije sa vašim ljekarom, može da učini čuda za vaše dobro raspoloženje i osjećaj psihičkog rasterećenja. Ako niste nikako raspoloženi za vježbanje, onda nemojte propuštati svakodnevne lagane šetnje. Prijat će vam i fizički, ali i psihički.

Ukoliko imate mogućnosti, boravite što češće u prirodi – Priroda i zelenilo, sami po sebi, djeluju relaksirajuće, sve i kad ne biste činili ništa drugo nego uživali u tišini i miru koji vas okružuje.

Budite pozitivni i nasmijani! – Naše misli su zaista izvor ili velike radosti i optimizma, ili konstatntnih strahova i napetosti. Umjesto danonoćnog ramišljanja šta bi sve moglo poći po zlu, i kakvi su sve rizici trudnoće i poroda, razmišljajte o trenucima koji vas očekuju, o ljepoti majčinstva, i tome da ste počašćeni sa jednom od najvećih blagodati koje žena može da iskusi.

Čitajte dobre knjige, a odvojite vrijeme i za druženje – Birajte štivo koje će vas opustiti i zabaviti. Brigom nećete riješiti ništa, samo možete povećati nivo stresa i uzbuđenosti u organizmu, što ne prija ni vama, a ni bebi. Uživajte sa dragim ljudima, družite se sa onima koji su vam bliski i sa kojima se osjećate dobro.

Ne zapostavljajte ni svoj vanjski izgled – Nađite malo vremena i za njegu kose, lica i tijela. Činjenica je da, ukoliko odvojite par trenutaka za uljepšavanje, osjećat ćete se sjajno, jer je za svaku ženu važno da izgleda dobro, što će djelovati pozitivno i na vaše mentalno stanje. Žena je, uistinu, najljepša upravo za vrijeme trudnoće, pa je važno da se tako i osjećate.

 

Izvor: psiholog.ba