Sedam naučnih činjenica koje to više nisu
Sedam naučnih činjenica koje to više nisu

Sedam naučnih činjenica koje to više nisu


Zbog napretka nauke i novih saznanja, mnoge teorije i činjenice koje smo učili u školi su se promenile.

Prije: Pluton je planeta.
Sada: Pluton nije planeta.
U devetnaestom vijeku naučnici su pretpostavljali da se iza Urana nalazi još jedna, deveta planeta. Otkrio ju je 1930. mladi naučnik Klajd Tombo. Jedanaestogodišnja djevojčica iz Engleske mu je dala ime po rimskom bogu podzemlja. Međutim, 2003. jedan astronom je otkrio veći objekt iza Plutona kojeg je nazvao Eris. Naučnici su počeli preispitivati definiciju planeta pa su odlučili da zbog svoje veličine i lokacije Pluton ne može biti planeta. Međutim, odnedavno opet se razmišlja da se Plutonu vrati status planete.

Prije: dijamant je najtvrđi materijal u prirodi.
Sada: nanokubični bor nitrat je najtvrđi materijal.
Nakon 2009. otkrivene su dvije vrste materijala koje su tvrđe od dijamanta. To su bor nitrat i lonsdalete. Nažalost, oba materijala su rijetka i nestabilna u prirodi i naučnici nisu još uspjeli testirati njihovu otpornost.

Prije: vještice iz Salema su spaljivali na lomačama
Sada: osuđivane su na smrt vješanjem
Mnogi autori su u svojim romanima opisivali kako su vještice spaljivane na lomačama, ali arhivista Ričard Trask tvrdi drugačije. U to vrijeme u Americi je bio na snazi engleski zakon prema kojem su vještice bile osuđivane na smrt vešanjem. Međutim, u Evropi crkva ih je proglasila hereticima, pa su ih spaljivali.

Prije: izraelski robovi su gradili piramide.
Sada: egipatski radnici su ih gradili.
Prof. Amihaj Mazar s Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu smatra da Jevreji nisu gradili piramide jer u to vreme nisu ni postojali. Nedavna arheološka istraživanja pokazuju da su piramide gradili egipatski radnici iz siromašnih porodica koji su zbog toga bili jako poštovani te su zbog svoga rada zaslužili kripte pokraj samih piramida.

Prije: matematički je nemoguće presaviti papir sedam puta.
Sada: rekord iznosi 13 puta.
Britni Galivan, srednjoškolka je zajedno s drugim prijateljima kupila veliku rolu toaletnog papira i uspela je da ga presavije 11 puta. Rekord je srušio drugi učenik 2012. koji ga je presavio 13 puta.

Prije: Kineski zid je jedina građevina koja se vidi iz svemira.
Sada: mnoge građevine se mogu vidjeti iz svemira.
1938. rečeno je da se Kineski zid može vidjeti s Mjeseca. Međutim, 2003. jedan kineski astronaut je razbio mit i rekao da nije mogao vidjeti Kineski zid iz svemira. Postignut je konsenzus pa je rečeno da se može vidjeti samo u određenim uslovima npr. kada ima snijega ili kada se koristi napredan fotoaparat. Iz svemira se mogu vidjeti svjetla velikih gradova, saobraćajnice, mostovi, brane i aerodromi.

Prije: postoji pet kategorija živih bića.
Sada: postoji ih oko osam.
U školi smo učili o životinjama, biljkama i bakterijama, kao i o gljivama i protistima. Međutim, naučnici su proširili ovu klasifikaciju. Tako sada postoje arheobakterije i eubakterije.

Izvor: http://rs.n1info.com/a238821/Sci-Tech/Sedam-cinjenica-koje-vise-nisu-to.html