Sedam zdravih navika
Sedam zdravih navika

Sedam zdravih navika


Uvijek je dobro vrijeme da se učini nešto za svoje zdravlje, da ga se poboljša i unaprijedi. Usvajanje zdravih životnih navika nije kratkoročan cilj. To je cjeloživotno putovanje na koje nikad nije kasno krenuti.

Kaže se da nam je zdravlje u prvoj polovici života poklonjeno, a da se u drugoj moramo za njega izboriti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) daje nam alat za tu borbu u obliku sedam zdravih životnih navika. Poštovanjem tih sedam jednostavnih uputa znatno smanjujemo rizik i od obolijevanja i umiranja od kroničnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrtnosti, glavni uzrok smanjene kvalitete života i velik financijski teret za pojedinca i društvo.

Stoga vas sada podsjećamo na sedam zdravih navika SZO-a:

1. Redovito spavajte 7-8 sati.

2. Održavajte redovitu tjelesnu aktivnost.

3. Održavajte poželjnu tjelesnu težinu.

4. Obvezno jedite zajutrak.

5. Izbjegavajte uzimati hranu između obroka.

6. Umjereno pijte alkohol ili ga ne pijte.

7. Nemojte pušiti.

Preporuke ne treba dodatno objašnjavati. Vrlo su jednostavne i jasne. Treba samo učiniti promjenu i početi ih slijediti. Dobit je velika! Ulaganje u zdravlje najisplativija je investicija. To je investicija u našu starost, koja ne mora biti obilježena bolestima, može biti lijepa, kvalitetna i zdrava! To je i ulaganje u budućnost naše djece, naše najvrjednije ostavštine.

Djeca uče od svojih roditelja, uče iz primjera i imitiraju roditelje. Ako u mladosti usvoje zdrave navike, one će im postati obrazac ponašanja. Uz puno ljubavi, zdrave životne navike najvrjednije su što možemo dati svojoj djeci!

 

Izvor: Narodni zdravstveni list, dvomjesečnik za unapređenje zdravstvene kulture, god. LVIII, br. 672-673, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s HZJZ, Rijeka, siječanj-veljača 2016, str. 31.