Simptomi srčanog udara koje bi svaka žena trebala znati
Simptomi srčanog udara koje bi svaka žena trebala znati

Simptomi srčanog udara koje bi svaka žena trebala znati


Bolest srca je vodeći uzrok smrti kod žena u savremenom svijetu. Evo što trebate znati.

Istina je da se žene razlikuju od muškaraca, pa i kad su u pitanju simptomi srčanog udara. Svojevremeno se srčani udar smatrao gotovo isključivo muškim problemom, međutim, sada znamo da svakoga može zadesiti srčani udar.

Rosie O'Donnell je imala srčani udar u 2012., a kao i većina žena, ona nije doživjela klasične simptome infarkta. Umjesto toga, ona je osjetila bol u rukama i grudima koji je pratila mučnina i vlažna koža.

Bolest srca je sada ubica žena broj 1. Prepoznajte znakove srčanog udara i pozovite 124 ukoliko vi ili neko koga znate ima jedan ili više od sljedećih simptoma.

Nedostatak daha

Jedno istraživanje pokazalo je da je 42% žena koje su doživjele srčani udar osjetilo nedostatak daha.

Iako muškarci također imaju ovaj simptom, veća je vjerovatnoća da će žene imati problema sa disanjem, bez istodobnog bola u grudima, kaže dr. Sharonne Hayes, osnivač klinike namijenjene ženama sa srčanim bolestima Women's Heart Clinic i kardiolog sa klinike Mayo Clinic u Rochesteru, Minnesota.

Poteškoća sa disanjem je obično iznenadna i može se pojaviti bez ikakvog vidljivog razloga i bez izlaganja naporu.

Bol u gornjem dijelu tijela

Bol u vratu, leđima, vilici, zubima, rukama (obično lijeva) i lopaticama je čest simptom srčanog udara kod žena.

Ova bol se zove bol koja „zrači“ i uzrokovana je činjenicom da srce ima mnogo manjih nervnih završetaka nego, recimo, što je to slučaj na vrhovima prstiju, gdje će bol biti lokalizirana, objašnjava dr. Hayes.

„Kad je srce ozljeđeno, bol se može osjetiti u drugim područjima“, kaže ona. Općenito, bol koja se odnosi na srčani udar je ograničena na gornji dio tijela. Malo je vjerojatno da se bol spusti niže pupka.

Mučnina, povraćanje i uznemiren stomak

Prema U.S. Department of Health & Human Services Office, dvostruko je vjerojatno da će žene kao i muškarci doživjeti mučninu, povraćanje, ili simptome problema sa varenjem, kao što je žgaravica, tokom srčanog udara.

To je česta pojava, budući da je dotok krvi u desnu koronarnu arteriju, koja se proteže do dna srca, blokiran, objašnjava dr. Hayes. Ukoliko ovaj simptom nije popraćen bolom u grudima, mnoge žene će ga pripisati nečemu što su pojeli, umjesto da pozovu 124, dodaje ona.

Umor i problem sa spavanjem

Mnoge žene – njih oko pola – koje su doživjele srčani udar spominju osjećaj umora koji dolazi iznenada i bez ikakvog vidljivog razloga.

Jedna studija koja je obuhvatila 515 žena koje su imali srčani udar utvrdila je da je 70,7% njih spomenulo pojavu umora na više od mjesec dana prije samog događaja.

Ova studija također je utvrdila da je oko polovina imala problema sa spavanjem. Bilo kakve nagle promjene u obrascima spavanja mogu biti znak upozorenja.

Simptomi kao kod gripe

Drugi nejasni, ali mogući, po život opasni znakovi srčanog udara su simptomi kao kod gripe, koji, također, mogu uključivati umor.

„Ako osjećate kao da jednostavno ne možete činiti ono što inače normalno radite na određeni dan, trebali bi uzeti u obzir da se radi o vašem srcu“, kaže Suzanne Steinbaum, doktor osteopatije, direktor odjela za ženske i srčane bolesti u Lenox Hill bolnici u New Yorku. „Ovo je jedna od najčešćih pritužbi žena.“

Hladan znoj

Rosie O'Donnell izvijestila je o osjećaju “vlažnosti”, kada je doživljavala srčani udar, a među ženama, to nije neuobičajen simptom.

Budite oprezni ukoliko vas iznenada oblije hladan znoj, pogotovo ako ste sigurni da ne prolazite kroz menopauzu. Na sreću, to može biti jedan od simptoma koji će vas, zapravo, potaknuti da dođete do bolnice prije, umjesto da to odlažete.

Jedna studija koja je obuhvatila oko 1.000 pacijenata je utvrdila da oni koji su iskusili znojenje, među ostalim simptomima, da su manje odgađali dolazak u bolnicu.

Bol u grudima i pritisak

Klasičan bol u grudima možda nije karakterističan simptom srčanog udara kod žena, ali se svakako događa.

„Postoje velika preklapanja između simptoma prisutnih kod muškaraca i žena“, kaže dr. Hayes. Bilo kakva akutna bol u grudima, ili pritisak, kao što je klasični „osjećaj kao da vam slon stoji na grudima“ zaslužuje punu pažnju.

„Bez obzira na to čega je to simptom, ako je to nešto novo i ne prolazi, bolje je provjeriti i biti siguran, nego žaliti“, kaže dr. Hayes.

Vrtoglavica ili bljeskanje pred očima

Osjećaj vrtoglavice ili bljeskanja pred očima je još jedan gotovo nepoznati simptom srčanog udara.

Jedna studija je pokazala da je 39% žena koje su doživjele srčani udar govorilo da se ovako osjećaju kako je napad napredovao. Druga studija je pokazala da žene, češće nego muškarci, ne samo da osjećaju vrtoglavicu, već se i onesvijeste.

Ovo je vjerojatno rezultat blokade u jednom od krvnih sudova koji vode do srca.

 

Izvor: http://healthyliving.msn.com

Prevod: A. Kadrija