Smokve u maslinovom ulju
Smokve u maslinovom ulju

Smokve u maslinovom ulju


U Kur'anu se nalazi poglavlje pod imenom Smokva u kojem se  Stvoritelj svega zaklinje smokvom i maslinom. To je dovoljan podsticaj, za one koji nose vjerovanje u svojim srcima, da se okrenu njihovom korištenju, pri tome ne očekujući ništa drugo do čistu  dobrobit za svoje zdravlje.

Vrijednost smokve i masline je prepoznata još u davnim vremenima, te je uživanje u raskošu njihovih okusa i ljekovitih svojstava zabilježeno kod mnogih naroda. I savremena nauka, naprednim istraživanjima, potvrdila je dobrobit koju ove dvije biljke imaju po zdravlje čovjeka.

Brojni su ljekoviti recepti koji se temelje na upotrebi smokve i masline. Ovom prilikom ćemo podsjetiti na stari narodni lijek, čiji su  jedini sastojci maslinovo ulje i smokve, a koji je svoju efikasnost dokazao u liječenju neplodnosti, hemoroida, crijevnih oboljenja, malokrvnosti, zatvora, visokog holesterola, bronhitisa, astme te kod različitih želučanih tegoba.

Sastojci

  • 1 litar maslinovog ulja
  • 40 suhih smokvi

Priprema

U staklenu teglu staviti 40 suhih smokvi i preliti ih sa litar maslinovog ulja. Ostaviti da odstoji 40 dana.

 

Upotreba

Uzimati svaki dan po jednu smokvu na prazan želudac.

Ovaj jednostavan recept je svoju učinkovitost dokazao nebrojeno puta, tako da ne samo da ublažava spomenute tegobe već ih i zauvijek otklanja.