Smrtonosni virus ebole
Smrtonosni virus ebole

Smrtonosni virus ebole


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je da je epidemija ebole u zapadnoj Africi najveća i najsmrtonosnija u povijesti. Od 1600 prijavljenih slučajeva oboljelih od ebole 900 je završilo smrću.

Šta je ebola?

Ebola, prvobitno poznata kao ebola hemoragijska groznica, je teška, zarazna bolest sa stopom smrtnosti do 90%. Najčešće se javlja u udaljenim dijelovima centralne i zapadne Afrike, u blizini tropskih šuma.

Ko je izložen riziku oboljevanja?

Zdravstveni radnici i porodica oboljelih su najizloženiji riziku oboljevanja. Ovoj skupini treba dodati i ljude koji dolaze u kontakt za tijelima žrtava ili inficiranih životinja.

Kada je bolest otkrivena?

Ebola se prvi put pojavila 1976. godine i to na dva područja: u Kongu kraj rijeke Ebole i u Sudanu. Tada je 280 ljudi izgubilo živote.

Koji su simptomi?

U početku simptomi nalikuju na grip – iznenada pojava groznice, intenzivna slabost, bolovi u mišićima, grlobolja i glavobolja.

Kako bolest napreduje javlja se povraćanje, proljev, osip, zatajenje bubrega i jetre, a u nekim slučajevima javljaju se istovremeno i unutrašnja i vanjska krvarenja.

Kako dolazi do infekcije?

Virus se prenosi sa životinja na ljude kroz blizak kontakt sa krvlju, izlučevinama ili drugim tjelesnim tekućinama inficirane životinje. Na isti način se ebola prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Kada treba potražiti medicinsku pomoć?

Ukoliko je osoba bila u području u kome vlada epidemija ili je došla u dodir s nekim za koga se zna ili sumnja da je zaražen ebola virusom, a pojave se simptomi koji upućuju na ebolu, hitna medicinska intervencija je od suštinskog značaja.

Koliko traje inkubacijski period?

Od ulaska virusa u tijelo do pojave prvih simptoma može proći od 2 dana do 21 dan. Zaraženi ne mogu širiti zarazu tokom inkubacijskog perioda, ali predstavljaju opasnost već pri prvoj pojavi simptoma.

Kako se liječi?

Još uvijek ne postoji lijek za ebolu. Međutim, uz intenzivnu medicinsku njegu i intravensku rehidraciju kod nekih pacijenata dolazi do oporavka.

Može li se ebola prevenirati?

Iako se testiraju vakcine protiv ebole, trenutno nijedna nije dostupna. Podizanje svijesti o tome kako se bolest širi te potrebne zaštitne mjere jedini su način da se reducira oboljevanje i smrtnost.

Budući da bolest počinje usljed kontakta sa zaraženim životinjama ili lešinama, nužno je izbjegavati životinje visokog rizika kao što su šišmiši, majmuni i svinje.

Šta učiniti da se suzbije širenje bolesti tokom epidemije?

Izloženost virusu može se kontrolirati odgovarajućim zaštitnim mjerama i odjećom u bolnicama, na mjestima okupljanja ili kod kuće, uključujući i temeljito pranje ruku. Suzbijanje širenja bolesti se postiže i ograničavanjem kretanja životinja koje prenose virus.

Da li je bezbjedno putovati tokom epidemije?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pažljivo prati situaciju tokom epidemije i preporučuje, ukoliko je to neophodno, ograničenja putovanja i trgovine. Zbog načina na koji se bolest širi, smatra se da je rizik od infekcije za putnike vrlo nizak, ali svakako poražite medicinsku pomoć, ukoliko ste došli u kontakt s bolešću i počinjete pokazivati simptome.

 

Izvor: news.msn.com

Prevod: A. Kadrija