Snaženje volje
Snaženje volje

Snaženje volje

U procesu izgradnje i usavršavanja svoje ličnosti čovjek mora više od svega upotrijebiti vlastite unutrašnje snage. No, sposobnost da se te snage iskoriste zavisi od snage volje i čovjekove samosvijesti.

Kako bismo osnažili volju, nužno je okrenuti se nekoj vrsti vježbi i treninga. Jedan od osnovnih ciljeva svake misaone škole ili vjerskog učenja jeste stvoriti kod ljudi naviku da se u životu pridržavaju određenih principa i pravila, kako bi na taj način snažili svoju volju i lakše se nosili s izazovima samoljublja, strasti i tlapnji duše. I u islamu, propisi poput svakodnevnog obavljanja pet namaza, okretanja prema Kibli, čuvanju tijela i odjeće čistim, ili jednomjesečni ramazanski post, stvaraju u čovjeku osjećaj odgovornosti, navikavaju ga na red i disciplinu, te pomažu snaženje volje.

Znamo da je svaki musliman i muslimanka, izuzev bolesne, iznemogle ili osobe na putu, dužan u mjesecu ramazanu postiti, suzdržavati se od svake hrane i pića, od izlaska do zalaska sunca. Svakako, pritom se obavezno suzdržavati i od spolnih odnosa i svega ostalog što prema islamskim propisima kvari post.

Ova istrajnost u suzdržavanju od pojedinih ljudskih želja i prohtjeva budi u čovjeku dotad zapretene unutrašnje snage, pomaže mu u izgradnji zdravog karaktera i savladavanju i kanalisanju strasti. Čovjek veoma lahko poklekne pred navalom strasti i bude privučen lažnim vrijednostima. Post je jedan od najboljih načina samosavlađivanja i samokontrole. Časni Kur'an o postu kaže:

„O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da bi ste se grijeha klonili.“ (Al-Baqara, 183)

 

Izvor: M. Behešti, M. J. Bahonar, A. Golzade, Smjerokazi islama, (prijevod: N. Hodžić i M. Kodrić), Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“, Sarajevo, 2002, str. 147-148.