Šta je red, a šta nered?
Šta je red, a šta nered?

Šta je red, a šta nered?

Autor: Hidajeta Mahalbašić


Nered se na kopnu i na moru pojavi zbog onoga što uradiše ruke ljudi, da bi im On dao da iskuse nešto od kazne za ono što uradiše, ne bi li se povratili!“Kur'an, 30:41

Da li se ponekad osjećate izgubljeno na putu svoga duhovnog ličnog razvoja tako da vam nije jasno šta su vaše dužnosti, a šta prava u pogledu odnosa prema drugim ljudima?

Imate li osjećaj da gubite tlo pod nogama jer su se mnoga vaša cjeloživotna vjerovanja poljuljala?

Preispitujete li mnogo i smunjate li u svoje stanje, jer su se se vaši ideali i uzori zagubili, jer su se neki drugi likovi u njihovim tijelima ukazali?

Imate li osjećaj da vam je veliki nered u život, te da uopšte ne znate , niti nazirete šta je red i kako bi izgledalo živjeti uredno, sada u skladu s novim spoznajama, a starom okolinom, jer ne želite sve te ljude izgubiti?

Za početak je bitno znati da su ovakva stanja sasvim prirodno dio putovanja  i da se daju prevazići. Ne nasjedajte na sumnje i ne gledajte unazad, jer to su najveće dvije zamke koje vas mogu zarobiti u ovoj fazi putovanja.

Ukoliko sumnjate vi sebi vrata spoznaje zatvarate. Sumnjom povećavate odbojnost prema onom novom što se u vama rađa i hita ka Svjetlosti, te na taj način šaljete informaciju svome umu da planira strategije kako da vas zaustavi i izvuče sa tog puta razvoja. Kao posljedica toga dolaze vam dokazi da niste dobro, da ste na pogrešnom, da gubite i što ste imali, da vam odnosi s drugima pucaju, da vaši najmiliji oko vas imaju probleme zbog vas, materijalni gubici se povećavaju… Sumnju nikako ne dopustite! Sumnja vam apsolutno ničemu ne služi. Umjesto sumnje koja će možda i uzrokovati, a sigurno povećati vašu patnju, vi potražite lijek za svoje stanje!

Lijek za ono što vam je nepoznato jeste priznanje nerazumijevanja i pitanje. Jednostavno recite: „Ja ovo ne znam šta je, ali znam da je dobro“, te pitajte one kojima je dato znanje. Sa priznavanjem neznanja kucate na vrata spoznaje. Sa pitanjem onih kojima je znanje dato  dobijate spoznaju, ne gubite vrijeme i energiju. Idete dalje.

Kako prepoznati one kojima je dato znanje? Ovo je jako bitno znati, inače bi vam neadekvatan odgovor bio dodavanje soli na ranu. One kojima je dato znanje prepoznat ćete po sljedećim osobinama: ne vole raspravu i ne upuštaju se u nju, govore na osnovu vlastitog iskustva i spoznaje, ne obaćavaju i ne donose čuda, nego pokazuju jasan i jednostavan put djelovanja koji, ako budete slijedili, će u vašem životu uzrokovati čudo svojstveno vašem kapacitetu, nikog ne omalovažavajuu, iz svega pouku uzimaju i stalnom su u procesu povezivanju svega stvorenog s njihovim Tvorcem, tj. ne pripisuju moć i snagu nikome mimo Njega. Takvima postavite pitanje, iz ma koje oblasti da vam se javi sumnja. Pa ili će vam dati odgovor ili uputiti na onoga ko bi vam dao odgovor.

I to je prava reakcija na nered koja će vas povesti ka uspostavljanju reda.

Gledanje unazad, tj. tamo gdje ste bili prije nekog vremena, u komfor, naučenoj zoni ponašanja, djelovanju po autopilotu, bez svjesnosti, je druga zamka na kojoj možete zapeti i ostati u neredu. Stoga, sve što vam se desilo i što ste iskusili ostavite u prošlosti. Jedini način da to uspješno uradite jeste da osvijestite svoju odluku za promjenom.

Ostaviti u prošlosti ne znači potisnuti nešto, izbjegavjući ga se sjetiti. Naprotiv, da bismo se odmakli od uznemiravanja koja prošlost uzrokuje neophodno se  s njom suočiti. Suočavanje je proces priznavanja svojih slabosti, slijepog slijeđenja, slušanja, divljenja nekome, očekivanja od drugih, smatranja nekoga ili nešto ovakvim ili onakvaim, a zatim u tom stanju boli, koju ćete neminovno osjetiti dok oživljavate iskustva iz prošlosti, svjesno donijeti odluku za napuštanjem dosadašnjeg načina djelovanja, vjerovanja i razmišljanja, te uspostavljanjem novog, čistog, zdravog.

Budite svjesni ove odluke  tako što ćete je osjetiti kroz cijelo biće kao svoju vlastitu, te vizualizirajte sebi liticu, na čijem kraju stojite, odlučni da krenete korak naprijed, tamo ka nepreglednoj ljepoti, ispred vas, šarenila, zelenila, rasta i Svjetlosti koja taj rast podržava, dok se stopu iza vas nalazi mračna provalija koja vas zove nazad da je pogledate, jer samim pogledom na nju ona vas kontroliše. Ta provalija je prošlost. Ono gdje ste bili i iz čega ste svjesno izašli.

U međuvremenu mnogi vaši dragi ljudi su još uvijek u toj provaliji i ne znaju za ono što se vama ukazalo. Žao vam ih je. Zovu vas tamo, ali vi odlučno želite samo naprijed da skupite snage kako biste se mogli jednog dana snažni i po njih vratiti, te im put izlaska iz ropstva pokazati.

Prema navedenom ajetu sav nered koji nam se pojavi unutar nas, u emotivnom, duhovnom ili mentalnom životu, kao i nered koji se pojavi oko nas u našem okruženju, posljedica je onoga što smo radili. Jedini izlaz iz nereda je odlučno odmicanje od postupanja kakvo ste imali ranije i za svaku raniju akciju naći adekvatnu novu zamjenu.

Želite li ubrzati proces dovođenja stvari u red u svome životu napravite listu svojih postupaka koje ste ranije radili na autopilotu, nesvjesno, ne provjeravajući da li je to zaista najbolji način djelovanja u datoj situaciji. Zatim na suprotnoj strani napišite zamjensko svjesno ponašanje koje vi vidite da je odgovarajuće u određenoj situaciji.

Npr. Ranije ste, kada bi vam neko rekao da ste nepravedni, lažovi, ovakvi ili onakvi , vi se povlačili u sebe i preispitivali danima da li ste zaista takvi s tendencijom da nađete dokaze riječime dotične osobe. To vam je uzrokovalo nered. Umjesto toga napišite ponašanje koje ćete od sada uvijek imati u takvim situacijama: uzet ćete u obzir koja osoba vam govori i da li ona to govori samo iz svojih cipela i vlastitog iskustva gledajući na vas, te na osonovu toga i svoje namjere, u koju ste duboko sigurni, sagledat ćete koliko su realne te tvrdnje, te ih ili odbaciti ili, u suprotnom slučaju, planirati akciju koja će vas izvesti iz takvog stanja i ponašanja.