Šta znači zdrava porodica?
Šta znači zdrava porodica?

Šta znači zdrava porodica?


Često se susrećemo sa terminom “zdrava porodica“. To bi trebalo da bude okruženje u kome uvijek postoji ljubav, toplina, pravičnost… Zapravo, svi težimo da izgradimo “zdravu“ porodicu, kako bi naša djeca izrasla u stabilne i uspješne ljude. Dok se većina slaže u tome da znamo da prepoznamo “nezdravu“ porodicu i karakteristike takvih odnosa, znamo li šta u stvari znači zdrava porodica?

Evo nekoliko pitanja koje treba da postavite sebi kako biste znali gradite li zdravo okruženje za svoju djecu:

Da li se prema svakom djetetu odnosite kao prema pojedincu?

Svako dijete ima svoj temperament, svoj način gledanja i interakciju sa svijetom oko sebe. Roditelji podjednako vole svoju djecu, ali, naravno, imaju različite vrste odnosa sa svakim od njih. Odnos sa svakim od vaše djece mora da bude krajnje individualan. Tako ćete jačati njihove snage i talente. Takođe, izbjegavajte neprijatna poređenja među braćom i sestrama, ili prijateljima.

Da li posjedujete porodičnu rutinu?

Djeca i roditelji treba da imaju ustaljenu, svakodnevnu rutinu. Jutarnje obaveze, obroci i odlazak na spavanje treba da imaju svoj tačan raspored i vrijeme, tako će se porodica lakše organizovati. Djeca takođe vole porodične rituale i tradicije, kao što su šetnje, ljetovanja ili izleti.

Da li vaša porodica aktivno učestvuje u široj porodičnoj zajednici?

Porodica funkcioniše bolje ako članovi osjećaju povezanost i podršku prijatelja i rodbine. Obično, takvi odnosi zahtjevaju angažman i oko pitanja koja se ne tiču vaše uže porodice.

Da li su vaša očekivanja od sebe i drugih članova porodice realna?

Svijest, znanje i vještine vašeg djeteta se stalno mjenjaju. Posmatrajte, čitajte i razgovarajte sa drugima kako bi znali šta realno možete očekivati od vašeg djeteta u svakoj fazi razvoja. I roditelji imaju ograničenja, obzirom na sredstva i vrijeme koje imaju na raspolaganju. Ne postoje super-roditelji, postoje samo pojedinci koji se trude.

Da li vrijeme koje provodite sa članovima porodice doprinosi dobrim odnosima između vas?

Veći dio vremena koje provodite sa partnerom i djecom treba da bude zabavno, opušteno, smisleno i, koliko je to više moguće, bez sukoba.

Vodite li računa o svojim potrebama?

Roditelji bi trebalo da vode zdrav lični život (uključujući pravilnu ishranu, druženje, vježbanje i navike spavanja). Odvojite vrijeme za stvari u kojima uživate. Vaša djeca će biti zadovoljnija ako su vaše emocionalne potrebe zadovoljene. Djeca su najsretnija ako rastu uz roditelje koji su u skladnom odnosu.

Preuzimate li moralne i društvene odgovornosti u životu?

Vi ste najvažniji uzor za vaše djete. Pokažite svoj sistem vrijednosti kroz sopstvene riječi i djela.

 

Izvor: psiholog.ba