Svakodnevno čišćenje zuba četkicom i zubnim koncem u prevenciji Alzheimerove bolesti
Svakodnevno čišćenje zuba četkicom i zubnim koncem u prevenciji Alzheimerove bolesti

Svakodnevno čišćenje zuba četkicom i zubnim koncem u prevenciji Alzheimerove bolesti


Ukoliko ne želite biti zaboravni u budućnosti, ne zaboravite svakodnevno čistiti zube četkicom i zubnim koncem. Naime, nova studija je povezala lošu dentalnu higijenu sa demencijom i Alzheimerovom bolesti.

Istraživači sa Univerziteta Central Lancashire (UCLan) u Engleskoj došli su do saznanja da mozgovi ljudi koji su prije svoje smrti patili od demencije sadrže povišene razine bakterije Porphyromonas gingivalis. Smatra se da ova bakterija iz desni prelazi u mozak, vjerovatno potičući imunološki sistem da oslobađa hemikalije koje ubijaju ćelije mozga i dovode do gubitka pamćenja i konfuzije – što je vidljivo kod pacijenata sa Alzheimerovom bolesti.

Profesor St. John Crean, dekan Medicinskog fakulteta i stomatologije na UCLan, dodaje: „Naša  pretpostavka je da se ovdje radi o hroničnom stanju. Sve ovo se ne događa preko noći, to je nešto što se gomila godinama. Ono što smo do sada uspjeli dokazati je da bakterija iz područja desni dospijeva u mozak. Još uvijek nismo dokazali da uzrokuje Alzheimerovu bolest.“

No, ukoliko je mozak stalno izložen bakterijama iz naših desni, imunološki odgovor koji iz toga slijedi mogao bi dovesti do odumiranja nervnih ćelija i mogućeg gubitka pamćenja.

Stoga je najbolje po vaše zdravlje da počevši od ovog trenutka poradite na vašim dentalno-higijenskim navikama.

Izvor:

http://now.msn.com/dental-hygiene-linked-to-alzheimers-and-dementia-study-finds

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10209442/Bad-dental-hygiene-linked-to-Alzheimers.html

Izbor i prevod: A. Kadrija